La guerra d'Ucraïna està provocant un augment en les transferències de diners al país a mesura que els treballadors migrants i els refugiats que fugen de la guerra envien suport financer a les seves famílies. El Banc Mundial ha dit que esperava que les remeses a Ucraïna des d'altres països augmentessin més del 20% aquest any, impulsades per ucraïnesos que viuen a l'estranger. Paral·lelament, s'espera que el flux de fons de Rússia a països d'Àsia Central, que atrau milions de treballadors migrants, pateixi una disminució dramàtica a mesura que les sancions occidentals submergeixen Rússia a la recessió més profunda des del col·lapse de la Unió Soviètica, l'any 1990. Però, què són les remeses? Les remeses fan referència a pagaments enviats d'una persona a una altra a un país diferent, generalment treballadors que envien diners a les seves famílies
Segons destaca el mateix Banc Mundial i se'n fa ressò el The Guardian, l'augment de pagaments va exposar una tendència observada típicament després de desastres naturals, quan els refugiats i treballadors migrants es van afanyar a ajudar els seus amics i familiars. Les transferències més importants han vingut de Polònia i dels Estats Units. Fins i tot abans de la invasió, Ucraïna era el receptor més gran de remeses a Europa i Àsia Central, amb entrades de 113.023 milions d'euros l'any passat. S'espera, però, que enguany pugin fins a un 20%.
Les remeses cauran als països vinculats amb Rússia
En aquest sentit, doncs, Ucraïna veurà pujar les remeses, però els països amb vincles estrets amb Rússia segurament patiran una forta caiguda de remeses a causa de l'impacte de les sancions occidentals a l'economia del país (es preveu que es redueixin fins a un 11% aquest any). A més, amb els grans bancs del país limitats per accedir al sistema financer global, les sortides de remeses de Rússia podrien caure en picat fins a un 40%. El Banc Mundial ha dit que tindria un impacte perjudicial en països de l'Àsia Central amb vincles estrets amb Rússia, que depenen de les remeses per a una gran part dels guanys en divises estrangeres, incloent-hi el Kirguizistan, el Tadjikistan, l'Azerbaidjan, Armènia i l'Uzbekistan.
El Kirguizistan i el Tadjikistan, els més perjudicats
En aquest sentit, al Kirguizistan, amb dades que recull el mateix diari britànic, el 82% de les remeses es van originar a Rússia el 2021, i és probable que els fluxos d'aquest any caiguin un 32%, en comparació amb una taxa de creixement projectada originalment del 3%. El Kirguizistan i el Tadjikistan són dos dels països més dependents d'immigrants del món, i són els que s'espera que ho passin pitjor amb l'efecte de la guerra d'Ucraïna. Segons el portal Eurasianet, Kirguizistan s'enfronta a la caiguda més important. El Tadjikistan s'enfronta a una caiguda del 22%, davant d'un augment previst del 2%. Al Kirguizistan, les remeses van totalitzar l'equivalent al 31,3% del PIB el 2020. Al Tadjikistan, la xifra va ser del 26,7%. En aquest últim país, el 58% de les remeses provenen de Rússia.
A l'Uzbekistan, les remeses equivalen a l'11,6% del PIB. I el 55% de les remeses venen de Rússia. Al Kazakhstan s'espera que caiguin un 17%, però cal tenir en compte que, com que el país és ric en petroli, les remeses provinents de Rússia només equivalen al 0,2% del PIB el 2020.