L'Equador segueix en estat de xoc després de la jornada de caos i terror que es va viure aquest dimarts amb les accions violentes perpetrades per les bandes criminals a les quals el president del país, Daniel Noboa, els ha declarat la guerra. La "guerra" va esclatar arran que aquest dimarts diversos membres de bandes assaltessin armats la televisió pública TC a Guayaquil, posteriorment, es van produir segrest de policies, així com motins en diverses presons del país, que han portat a Noboa a prendre una decisió polèmica i inèdita en considerar els grups narcos com a actors bel·ligerants contra l'estabilitat de l'Estat. L'origen del caos es vincula amb la fugida de la presó d'un dels líders d'una de les bandes més importants del país, Adolfo Macías, àlies Fito, el líder de la banda de narcotraficants Los Choneros. 

El fet de decretar "el conflicte armat intern", les bandes criminals que operen a l'Equador han passat a ser considerades "terroristes", i per tant objectius militars a ser "neutralitzats". Així doncs, el primer dia sota aquest paraigua s'ha tancat amb "329 terroristes detinguts i 5 abatuts" i dos policies morts i un ferit, segons ha informat comandant de les Forces Armades de l'Equador, l'almirall Jaime Vela. També l'Exèrcit ha rescatat a 41 persones que estaven segrestades i recapturat a 25 presos que havien fugit de diferents presons del país. Els agents també han confiscat 61 armes de foc, 418 municions de diferent calibre, 24 artefactes explosius nou embarcacions, 195 vehicles, prop d'una vintena d'equips de comunicació i 23 quilograms de "substàncies subjectes a fiscalització".

Conflicte armat intern a l'Equador 

L'activitat a l'Equador ha quedat molt reduïda, amb carrers gairebé buits, classes escolars suspeses i molts ciutadans resguardats a les seves cases. A més, s'ha incrementat la seguretat entorn del presidencial Palacio de Carondelet. En paral·lel, un total de 139 funcionaris de presons entre guàrdies i personal administratiu continuen retinguts en almenys 5 presons del país on els presos s'han amotinat com a mesura de protesta contra la política de mà dura que Noboa vol implantar en el sistema penitenciari de l'Equador. Entre els retinguts hi ha 125 guàrdies carceraris i 14 funcionaris administratius en les presons de Conca, Argents vius, Napo, Ambato i Latacunga. A més, en una altra presó situada a 70 quilòmetres al sud de Quito, els presos s'han passejat pels sostres del recinte i fins i tot, porten pancartes en les quals reclamaven "pau", igual que els seus familiars concentrats en l'exterior. 

Intervenció de la policia a la presó Regional del Litoral, a Guayaquil / EFE

 

De moment, Daniel Noboa ha tancat la porta a negociar per la llibertat del personal penitenciari "estem fent el possible i l'impossible per a portar-los sans i estalvis, però no podem parar una guerra per això, perquè l'Estat està en guerra", ha apuntat. "Estem en un estat de guerra i no podem cedir davant aquests terroristes", ha assenyalat Noboa en la seva primera intervenció pública des de l'esclat d'aquesta crisi, la seva primera com a mandatari després d'haver assumit el càrrec el novembre passat. L'onada de violència ve arran de la intenció del govern del país d'aïllar els líders de les bandes criminals abans de portar-los a dues presons de màxima seguretat la construcció de la qual preveu presentar aquest dijous, amb un disseny similar a les que utilitzen Mèxic i El Salvador. 

Les presons estan al punt de mira de Noboa després que des de 2020, s'hagin assassinat més de 450 presos en els centres, en una sèrie de massacres carceràries per enfrontaments entre diferents bandes rivals, una violència que s'ha estès als carrers. 

Els assaltants de la televisió pública, a la presó

La Fiscalia ha processat per terrorisme els 13 detinguts per l'assalt a les instal·lacions del canal de televisió públic, entre els quals hi ha veneçolà i dos menors. Als onze adults se'ls ha ordenat la presó preventiva, mentre que els 2 menors —de 15 i 17 anys—, passaran a un centre d'internament mentre es mantenen les investigacions. 

El productor creatiu del canal, Carlos Vega, ha afirmat a EFE que "això d'ahir mai vaig pensar experimentar-ho en la vida. Va ser desastrós per a tots els treballadors del canal. Tots vam tenir por de morir o que algun company resultés mort o ferit".  A un dels operaris de càmera no se li treu del cap que "al company José Luis Calderón els delinqüents li van posar un tac de dinamita en el pit. Ho vam veure tots a l'Equador".