El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat aquest dissabte amb posar fi a les relacions amb la Unió Europea (UE), a la qual ha acusat d'intentar propiciar una ruptura dels vincles amb el país euroasiàtic. "La Unió Europea està fent esforços per a trencar amb Turquia", ha dit Erdogan en reacció a les recents crítiques formulades pel Parlament Europeu en el seu informe anual sobre Turquia, en el qual el Legislatiu europeu assenyala "serioses deficiències" en l'imperi de la llei i els drets fonamentals. "En aquesta legislatura avaluarem les iniciatives de la UE per a trencar amb Turquia, avaluarem el que succeeix. Després d'avaluar-ho, si fa falta, podríem separar el nostre camí del de la UE", ha afegit el mandatari en una roda de premsa en l'aeroport d'Ankara, abans de partir cap a Nova York per la cimera de l'ONU de la setmana vinent.

No és la primera vegada que el cap de l'Estat i del Govern turc amenaça de posar fi al procés per a l'adhesió de Turquia a la UE, obert formalment en 2005 però congelat des de 2017. El maig de 2017, Erdogan va exigir a Brussel·les obrir nous capítols en el procés d'adhesió, perquè Turquia no continuaria "esperant com un lacai davant la porta", i en cas que no es produïssin avanços, diria "adeu". El procés segueix estancat des de llavors. Coincidint amb la cimera de l'OTAN celebrada el mes de juliol passat a Vílnius, Erdogan va vincular la ratificació turca de l'entrada de Suècia en l'Aliança Atlàntica al fet que s'aconsegueixin progressos en aquestes negociacions, entre altres exigències. S'espera que el Parlament turc voti sobre aquesta ratificació el mes vinent.

Qualifiquen l'informe d'"injust"

El govern turc ja va qualificar aquesta setmana d'"injust", sense fonament i "delirant" l'informe del Parlament Europeu en què es critica que els drets fonamentals i l'imperi de la llei estan en declivi al país. El ministre de Justícia, Yilmaz Tunc, va assenyalar que el document "ignora els actuals esforços a Turquia i els desenvolupaments en el camp dels drets humans i l'imperi de la llei". En declaracions als mitjans, el ministre va dir que l'informe està molt allunyat de la realitat actual de Turquia i que aquest no és objectiu. El Ministeri va emetre un comunicat en el qual assegurava que l'informe està ple d'"acusacions injustes i prejudicis basats en la desinformació dels cercles oposats a Turquia" i reflecteix el que Ankara considera un "enfocament superficial i sense visió de futur del Parlament Europeu".

Discriminació i sense separació de poders garantida

L'informe de l'Eurocambra afirma que durant 2022 va continuar el retrocés democràtic a Turquia i que la divisió de poders no està assegurada en l'actual sistema presidencialista, que atorga molt poder al cap de l'Estat, l'islamista conservador Recep Tayyip Erdogan. El document també mostra la seva preocupació sobre els drets de les dones, l'augment dels feminicidis i el discurs d'odi i la discriminació contra el col·lectiu LGBTI