El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va signar aquest divendres un decret presidencial per reconvertir l'antiga basílica de Santa Sofia d'Istanbul en mesquita. L'edifici havia estat un museu des del 1934, però aquest mateix divendres el principal tribunal del país va considerar-ho com una decisió invàlida i van passar la seva gestió a l'organisme encarregat de les mesquites.
Erdogan va utilitzar la conquesta de Constantinoble per part de l'Imperi Otomà el 1453 com a fonament d'un suposat dret del seu país perquè l'antiga basílica de Santa Sofia torni a ser una mesquita. "El dret de la nació turca a Santa Sofia no és menor que el dels que la van edificar fa 1.500 anys, és fins i tot més gran", va dir el mandatari durant un discurs transmès en directe per la cadena NTV, en què va proclamar formalment el nou estatut de mesquita del monument d'Istanbul.
"La segona conquesta d'Istanbul"
Erdogan va qualificar d'"injusta" i "traïció a la història" la decisió ministerial de 1934 i va celebrar que, a l'anul·lar-la, "Turquia ha eixugat una vergonya". A més, va citar un poema que qualifica la reobertura de Santa Sofia a la pregària com "la segona conquesta d'Istanbul", un concepte freqüent en els cercles ultranacionalistes-islamistes de Turquia, que porten anys exigint poder pregar a l'edifici.
La primera oració se celebrarà el pròxim divendres 24 de juliol al migdia i, fins llavors, es "prepararà" l'espai per a la pregària. Erdogan ha assegurat que el monument estarà obert a qualsevol, musulmà o no, i que no s'exclourà a cap visitant. A l'equiparar el seu règim a el d'altres mesquites històriques de la ciutat, s'eliminarà l'obligació de comprar un bitllet i l'entrada a la basílica passarà a ser gratuïta.
La resposta de Nacions Unides
En un comunicat publicat a la seva web, l'Organització de Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco), que el 1985 va incloure a la basílica de Santa Sofia a la seva llista del Patrimoni de la Humanitat, va reaccionar avui a la decisió d'Ankara advertint que "qualsevol modificació" de l'espai "exigeix una notificació prèvia de l'Estat a la Unesco i, en cas necessari, un examen del Comitè". Bàsicament, la preocupació ve de la prohibició islàmica que no admet imatges humanes -i menys encara divines- en un temple, i la basílica de Santa Sofia té valuosos mosaics cristians a les seves parets.
Erdogan va prometre que Turquia seguirà cuidant el monument "com la nineta dels seus ulls" i ha recordat que ha estat preservat amb cura durant segles de cultura otomana islàmica. Però va rebutjar qualsevol crítica internacional a la conversió en un temple de l'islam, doncs, ha subratllat, es tracta d'"un dret sobirà de Turquia" i reprovar-ho seria senyal d'islamofòbia i xenofòbia, segons el president. "Exigir que Santa Sofia sigui un museu és com demanar que el Vaticà es declari museu i es prohibeixi el culte allà", va opinar.