El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha reduït aquest dimecres les expectatives que Turquia pugui ratificar l'ingrés de Suècia a l'OTAN abans de la propera cimera de l'Aliança al juliol, en exigir que el país nòrdic "ha de complir el seu deure".
Dia de la marmota: Turquia anuncia una nova reunió per l'entrada de Suècia a l'OTAN
"Suècia té expectatives, però això no significa que nosaltres corresponguem a elles. Perquè nosaltres corresponguem, Suècia ha de complir primer amb el seu deure", ha dit Erdogan en una conversa amb la premsa a l'avió amb què tornava ahir a la nit d'Azerbaidjan, segons l'agència Anadolu.
El president ha recordat que a la reunió d'aquest dimecres a Ankara amb representants de Suècia, Finlàndia i l'OTAN, el seu govern exposarà les mateixes exigències que ell mateix va plantejar al secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, aquest mes i que portarà en persona la cimera de l'OTAN a Vílnius el pròxim 10-11 de juliol.
El que Turquia demana a Suècia
"El que li vaig dir és: perquè nosaltres corresponguem a les expectatives de Suècia, Suècia ha d'erradicar primer el que han fet les organitzacions terroristes. Malauradament, mentre expressava això a Stoltenberg, els terroristes es tornaven a manifestar al carrer a Suècia", ha detallat Erdogan.
Ankara ha criticat sovint que Estocolm ha permès manifestacions de simpatitzants del proscrit Partit de Treballadors de Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia, considerada organització terrorista també per la Unió Europea i els Estats Units.
En els últims mesos, seguint les exigències d'Ankara, Estocolm ha modificat la seva legislació per endurir la lluita antiterrorista i ha aprovat l'extradició de diversos ciutadans turcs acusats a Turquia, cosa que havia esperonat les esperances que aviat aixequi el veto a l'ingrés de Suècia.
L'OTAN fa mesos que pressiona
Jens Stoltenberg, va assistir a la cerimònia d'investidura del president turc, i amb la finalitat d'abordar l'entrada de Suècia a l'Aliança Atlàntica. Va mantenir reunions amb el líder turc i amb alts funcionaris turcs.
El passat mes de març, Finlàndia va rebre la llum verda de Turquia. Erdogan va anunciar el sí a l'ingrés de Finlàndia a l'OTAN, mentre que les negociacions d'adhesió amb Suècia va dir que continuarien. El mandatari turc va verbalitzar els acords en una roda de premsa a Ankara, juntament amb el seu homòleg finlandès, Sauli Niinistö. En aquest sentit, de moment, el suport turc a Suècia no està definit perquè, segons Erdogan, no han fet un pas positiu en relació amb una llista de "terroristes" que Ankara vol extradir.