L'empresa tecnològica xinesa Baidu, sovint anomenada "el Google xinès" ha llançat un nou 'xatbot' d'intel·ligència artificial (IA) que aspira a convertir-se en el rival asiàtic de ChatGPT. Es tracta d'Ernie Bot App, que va sortir en la seva versió beta el passat mes de març, però que ara està disponible per al públic xinès, encara que no és accessible des d'altres països. El llançament d'aquesta nova eina tecnològica, però, va aixecar alguns dubtes sobre la seva utilitat tenint en compte la censura del règim. AFP ha pogut provar l'aplicació i ha comprovat l'existència d'aquesta censura quan es plantegen preguntes espinoses a l'Ernie Bot.
Si es pregunta al nou xat d'IA per les protestes de la plaça de Tiananmen de 1989, en què van morir centenars de manifestants, aquest respon: "Canviem de tema i comencem de nou". A més, quan se li demana què és Taiwan, illa que la Xina considera part del seu territori malgrat que a la pràctica és un estat independent, Ernie Bot el defineix com a "part del sagrat territori de la República Popular Xina", segons ha informat AFP. Finalment, si directament es demana al robot si es pot parlar lliurement de qualsevol tema, respon que sí, però que "hi ha temes que poden ser delicats o tocar aspectes legals", i per tant estan subjectes a la "responsabilitat" de l'usuari.
Ernie Bot, millor que ChatGPT?
El fundador i president de Baidu, Robin Li, va assegurar durant la presentació de l'eina al març que té emmagatzemades 550.000 milions de dades de coneixement, que asseguren que donarà "respostes correctes", tot i que va puntualitzar que són dades limitades al mercat xinès. Amb tot, el CEO de la tecnològica xinesa va confiar que l'obertura del xat a centenars de milions d'usuaris d'Internet podria "millorar encara més el seu model" i permetre a l'eina treballar "a més velocitat". Malgrat que encara no s'havia provat a gran escala, al juny Baidu va assegurar que l'Ernie Bot supera a ChatGPT en diversos paràmetres.
L'Ernie Bot té la capacitat de donar respostes en àudio i generar imatges o vídeo a partir de descripcions escrites, sempre fent servir l'idioma xinès. Tanmateix, Baidu s'ha marcat com a objectiu desenvolupar altres aplicacions de IA que permetin als usuaris "experimentar les habilitats clau de la IA generativa: comprensió, generació, lògica i memòria".
La regulació de la IA obre un nou mercat a la Xina
La Xina va aprovar el passat juliol una normativa provisional per regular els serveis d'IA generativa que fan servir algorismes i models per crear continguts. La regulació reclama als proveïdors d'aquest tipus d'eines que compleixin amb la normativa en matèria de seguretat de la informació, protecció de dades, propietat intel·lectual i que garanteixin la transparència i la veracitat de la informació generada.
La regulació subratlla, a més, que els xatbots hauran de "respectar els valors socialistes fonamentals" i la "moral social i ètica professional". També prohibeix que generin "continguts que atemptin contra la seguretat nacional, soscavin la unitat territorial, subverteixin el poder de l'Estat o incitin a dividir el país".
Un cop establertes les bases inicials per al desenvolupament d'aquestes noves eines tecnològiques, diverses empreses preparen llançaments similars al de Baidu. Així, Tencent o Alibaba han anunciat els seus models de xat intel·ligent, mentre que s'esperen eines per part d'altres empreses com SenseTime, Zhipu AI, iFlytek o Baichuan Intelligent Technology.