La Comissió Europea proposarà set "tercers països segurs" en què els membres de la Unió Europea (UE) podran retornar als sol·licitants d'asil. Segons ha avançat Euractiv, aquests set països són Bangladesh, Colòmbia, Egipte, l'Índia, Kosovo, el Marroc i Tunísia. D'aquesta manera, els sol·licitants d'asil que arribin a la UE des d'un d'aquests set països veurien rebutjades les seves sol·licituds, amb una ordre de retorn. Aquesta llista de països s'emmarca en el Pacte Europeu de Migració i Asil, adoptat l'any passat, i la posada en marxa del qual està prevista per a mitjans del 2026. Tot i això, la presidenta de la institució europea, Ursula von der Leyen, va confirmar que la intenció és accelerar la implementació d'alguns aspectes de la llei per a donar suport a aquells països que estan "ansiosos per avançar el treball".
La presidenta de la Comissió Europea ja va anunciar al març que aquesta llista "serà dinàmica" i podrà ser "expandida o revisada a mesura que s'avanci". Von der leyen també va indicar que per elaborar-la, Brussel·les s'ha basat en una anàlisi de l'Agència europea per a l'Asil i "altres fonts d'informació" disponible, a partir de "criteris objectius", com ara "uns percentatges baixos de reconeixement d'asil".
Agilitzar les deportacions
Aquest reglament té l'objectiu d'accelerar el procés per concedir o retirar la protecció internacional a tota la UE, substituirà els diferents procediments nacionals i s'aplicarà sobretot als qui migrin per motius econòmics i als altres que tinguin poques possibilitats d'obtenir l'estatut de refugiat. El procediment durarà màxim sis mesos i s'aplicarà automàticament quan els sol·licitants es considerin perillosos per a la seguretat nacional o hagin enganyat les autoritats. També s'aplicarà quan provinguin de països amb taxes de concessió d'asil inferiors al 20%.
Les noves normes preveuen un control i registre dels migrants que arriben a les fronteres comunitàries amb l'objectiu d'identificar-los ràpidament i que aquests ja no arribin al procediment d'asil en cas que es consideri que les raons al·legades per aconseguir protecció són infundades. També es faran proves sanitàries i de seguretat als migrants, així com impressions dactilars i es registraran a la base de dades Eurodac, la base de dades de la UE on es recullen les empremtes digitals per identificar migrants irregulars o sol·licitants d'asil.
Crítiques de les organitzacions civils
Una cinquantena d'organitzacions de la societat civil ja van expressar el seu rebuig quan el Parlament Europeu va anunciar el Pacte Europeu de Migració i Asil, argumentant que es tractava d'un "retrocés en els drets humans". Aquestes ONG lamentaven que amb el nou pacte es veu amenaçat el "principi de no devolució" i demanaven establir "millors regles per compartir de manera justa la responsabilitat de les persones que arriben a Europa".