En una nova mostra de les dificultats d’Europa per liderar el diàleg diplomàtic sobre la guerra a Ucraïna, el Regne Unit ha cancel·lat la reunió de ministres d’Afers Exteriors prevista per a aquest dimecres a Londres arran de la negativa dels Estats Units a participar-hi. El secretari d’Estat nord-americà, Marco Rubio, ha comunicat hores abans de la trobada al seu homòleg britànic, David Lammy, que ni ell ni l’enviat especial del president acudirien a la reunió. Tot i això, Steve Witkoff, emissari de Donald Trump per a les converses de pau, sí que mantindrà la seva agenda i assistirà aquesta setmana a una quarta reunió a Moscou. Rubio ha anunciat que té previst visitar el Regne Unit “en els pròxims mesos”.
➕ Cancel·lada la reunió de ministres al Regne Unit per la pau a Ucraïna: els EUA van per lliure
La cancel·lació —o ajornament— d'una reunió clau coincideix amb l'impuls d'una proposta liderada pels Estats Units i Rússia que, segons han publicat els diaris Financial Times i The Telegraph, planteja congelar la línia actual del front i permetre a Rússia mantenir els territoris ocupats des de l’inici de la invasió a gran escala d’Ucraïna. Això inclouria les regions de Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia.
A més, segons aquestes informacions, els Estats Units reconeixerien com a legítima l’annexió de Crimea per part de Rússia el 2014 i es comprometrien a vetar l’entrada d’Ucraïna a l’OTAN. El Financial Times assenyalava aquest dimarts que es tracta d’una proposta impulsada pel president rus Vladímir Putin. El Telegraph, per la seva banda, indica que ara també té el suport de Donald Trump.
Què diuen els EUA?
El vicepresident dels Estats Units, JD Vance, ha suggerit aquest dimecres que la proposta de consolidar les posicions actuals al front d’Ucraïna és, efectivament, l’estratègia de Washington. “Les línies [del front] actuals, o alguna cosa semblant, són les que finalment definiran les noves fronteres del conflicte”, ha declarat davant d’un grup de periodistes durant la seva visita oficial a l’Índia.
Vance, conegut per la seva proximitat amb les tesis del Kremlin abans d'arribar a la Casa Blanca, va advertir que els Estats Units abandonaran les negociacions si Rússia i Ucraïna no accepten l’acord. “Volem que ambdues parts congelin aquesta situació i es posin a construir una Rússia i una Ucraïna millors”, ha afirmat.
Ucraïna es mostra taxativa
El govern ucraïnès ha reiterat que no acceptarà mai el reconeixement oficial de l’annexió de Crimea ni tampoc la cessió de cap altre territori sota ocupació russa. Tot i això, les autoritats no descarten que un eventual acord de pau pugui incloure una congelació del conflicte, sense un reconeixement legal dels canvis territorials. Segons fonts ucraïneses, una concessió formal seria inviable jurídicament per al president Volodímir Zelenski, ja que la Constitució del país impedeix la cessió de territori sobirà.