Hi ha moltes maneres de classificar el benestar, ja sigui per barems econòmics, de benestar o felicitat. L'Índex del Planeta Feliç és una manera de mesurar del benestar sostenible, que avalua els països segons l'eficiència amb què ofereixen vides llargues i felices als seus residents fent un ús responsable dels recursos ambientals. Aquest dijous s'ha presentat la sisena edició d'aquest índex elaborat pel laboratori d'idees berlinès Hot or Cool Institute que analitza tres indicadors: l'esperança de vida en néixer, el benestar percebut per la població —és a dir, el nivell de satisfacció— i les emissions de CO₂ per càpita. Si bé cap país ha tret una puntuació excel·lent, hi ha un petit estat insular al Pacífic que encapçala la llista: Vanuatu.
La República de Vanuatu és un país insular situat al sud de l'oceà Pacífic. Es tracta d'un arxipèlag d'origen volcànic on viuen poc més de 335.000 persones. Al llarg dels anys, Vanuatu ha anat escalant posicions en aquest índex, fins que aquest any s'ha situat com el país millor puntuat amb un 57.9 sobre 100. "Aquesta cadena tropical d'illes de l'oceà Pacífic té alts nivells de satisfacció amb la vida i una petjada de carboni baixa, a causa d'una cultura de fortes connexions socials, sense militars i un ús important d'energia renovable", es recull a l'informe. Tanmateix, el text destaca que tot i reduir progressivament el seu impacte ambiental, les illes tropicals com Vanuatu són especialment vulnerables a la crisi climàtica.
Mals resultats arreu del món
Veient que el país millor situat aprova per poc, no és d'estranyar que la majoria dels països suspenguin. Tot i que cap país obté una puntuació bona a tots els indicadors, Vanuatu, Suècia, El Salvador, Costa Rica i Nicaragua són els més ben posicionats, aproximadament a la meitat de l'escala, mentre que Espanya se situa en setè lloc.
Quatre països d'Amèrica Central (El Salvador, Costa Rica, Nicaragua i Panamà) es troben entre els deu més ben posicionats, ja que els nivells de benestar reportats per la població se situen entre 6,1 i 6,6, a la qual cosa se sumen esperances de vida entre 70 i 77 anys i empremtes de carboni petites d'entre 2 i 5,2 tones. Els països d'Europa occidental són, com a grup, els que tenen la puntuació mitjana més alta, amb Dinamarca, en sisè lloc, seguida d'Espanya i França. Individualment, els països que més van millorar la seva posició des de la darrera edició de l'informe el 2021 van ser Croàcia, Xina, Malàisia, Algèria i Lituània.
🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.