🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.


L'esborrany del document final de la COP28, la cimera pel clima celebrada a Dubai, redactat pel president de la cimera, Sultan Al Jaber, busca suavitzar les mencions a l'eliminació dels combustibles fòssils. Així doncs, la cimera pel clima s'encamina a un acord en el qual les parts podrien pactar "rebaixar la producció i consum" de combustibles fòssils per aconseguir l'objectiu de ser zero emissions netes l'any 2050 o abans, "seguint les indicacions de la ciència". Així es recull en l'últim esborrany del Balanç Global presentat per la presidència de la Cimera del Clima de Dubai (COP28) i en el qual no s'esmenta acabar amb els combustibles fòssils.

Inicialment, i durant les dues setmanes que ha durat la cimera, semblava que hi havia possibilitats que en aquest acord final es fes una menció explicita a l'eliminació dels combustibles fòssils, i un grapat important d'estats s'hi havien posicionat a favor. Tot i això, segons indica aquest esborrany, el document final no serà tan explícit com es podia esperar. Així doncs, l'esborrany parla d'“accelerar les tecnologies de baixes o zero emissions com les renovables i les de mitigació i retirada inclosa la captura, utilització i emmagatzematge (d'emissions)”.

L'únic hidrocarbur que s'esmenta explícitament en el text és el carbó. En aquest cas, l'esborrany dels acords de Dubai planteja "reduir" ràpidament l'ús del carbó que no compti amb tecnologies de captura de carboni. Aquestes tecnologies poden funcionar per reduir el seu impacte encara que, segons indiquen els experts, continua sent massa cara i complicada per utilitzar a gran escala. També es planteja "accelerar" l'ús de tecnologies de baixes emissions com, per exemple, les renovables, la nuclear i la producció d'hidrogen verd.

Els caps d'estat presents a la COP28 de Dubai / Foto: Europa Press

Aquest text només és un esborrany, i la versió final encara s'ha de debatre entre els estats que participen en la cimera. De fet, la presidència de la COP28 ha convocat un plenari per continuar polint el text i continuar buscant consensos en els temes que han generat més controvèrsia. Segons s'informa en el calendari oficial de la cimera, l'acord final s'hauria de rubricar per unanimitat aquest dimarts al migdia. Fa uns dies, els organitzadors d'aquest esdeveniment es van mostrar confiats a poder tancar l'acord final dins els terminis establerts inicialment, però tot sembla indicar que les negociacions es podrien allargar durant algunes jornades més.

Aquesta cimera també ha estat marcada per les polèmiques, sobretot relacionades amb els combustibles fòssils. La més important la va protagonitzar el president de la cimera, Sultan Al Jaber, qui es va expressar públicament en contra d'eliminar els combustibles fòssils. Al-Jaber va afirmar que no hi ha estudis científics que demostrin que sigui necessari acabar amb l'ús de combustibles fòssils per frenar l'escalfament global, argumentant que eliminar-los significaria "tornar a les cavernes".

Prop de 120 països es comprometen a la COP28 a triplicar les energies renovables per al 2030

Tot i que l'esborrany de l'acord final de la cimera suavitza els compromisos per acabar definitivament amb els combustibles fòssils, a Dubai sí que s'han arribat a consensos importants pel futur de les energies renovables. Un total de 118 països es van comprometre a triplicar la capacitat mundial d'energies renovables pel 2030, segons va anunciar el passat 2 de desembre la Unió dels Emirats Àrabs, com a amfitrió de la cimera. Aquest és un dels compromisos per accelerar la descarbonització que permetrà als països signants "treballar junts" per incrementar la capacitat global de generar energia renovable i assolir en menys de 7 anys els 11.000 gigawatts, com a mínim, d'aquesta energia. Aquests països també van acordar duplicar la taxa mitjana anual sobre la millora de l'eficiència energètica, passant de l'aproximadament 2 % actual a més del 4% l'any 2030.