L'atac de Hamàs contra Israel no té precedents des que aquest grup integrista islàmic controla dictatorialment la Franja de Gaza. No només amb el llançament de milers de coets contra localitats israelianes, sinó també amb una brutal incursió en territori israelià que no tenia precedents des dels anys 70 amb la guerra del Yom Kippur.
🔴 Israel declara l'estat de guerra, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Hamàs
L'agressió de Hamàs ha provocat 200 morts i centenars de ferits, segons les dades de l'Estrella de David Roja, especialment a localitats israelianes pròximes a la franja, on escamots de terroristes s'han infiltrat a 7 localitats i han assassinat persones indiscriminadament. Les escenes han estat d'horror. Un kibbutz ha estat atacat sense contemplacions. A més dels assassinats, els agressors han capturat ostatges i se'ls han endut a Gaza. Els vídeos que circulen per la xarxa són duríssims i impublicables. L'exèrcit israelià ha trigat estona a respondre a l'agressió, com va passar en el Yom Kippur durant el mandat de Golda Meir.
L'atac de Hamàs tindrà greus conseqüències al Pròxim Orient. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha dit obertament que estan en guerra, i que no es tracta de fer com en altres ocasions una simple operació militar, per la qual cosa es preveu una resposta dura. Netanyahu ha pronunciat la temuda expressió bemilkhamà, és a dir l'"estem en guerra" de ressons bíblics. El fet que Hamàs hagi capturat ostatges complica encara més la situació, perquè fa que no es pugui descartar una incursió de l'exercit de terra israelià a la franja. I això significaria per si sol una escalada del nombre de morts per les dues parts. El ministeri de Defensa ja ha convocat els reservistes.
De moment, Israel està fent els habituals atacs aeris sobre objectius de Hamàs a Gaza, i alhora ha desplegat l'exèrcit en localitats com Ashkelon, per anul·lar les incursions de terroristes en territori israelià. Això ho hauria aconseguit a mig matí, però Hamàs seguia llançant coets contra Israel. La televisió israeliana anuncia cada localitat atacada amb uns rètols de color taronja amb el nom de la població. Contínuament n'apareixen encara que amb una freqüència a la baixa. Els coets han afectat des de les localitats pròximes a Gaza, a Beerxeba, Tel-Aviv i Jerusalem.
La geopolítica
La sagnant ofensiva de Hamàs coincideix amb la voluntat de dificultar els acords d'Israel amb els països àrabs, coneguts com els pactes d'Abraham, que donen estabilitat al Pròxim Orient. Pròximament, s'havia de signar l'acord entre Israel i Aràbia Saudita, que es considerava decisiu per unir jueus i el món sunnita, i si es produeix una escalada en els pròxims dies pot quedar estroncat. El ministeri d'Exteriors Saudita ha demanat que "s'acabi immediatament" la violència.
Tots els governs europeus han condemnat l'ofensiva de Hamàs contra Israel. "Condemno fermament els atacs terroristes que colpegen actualment Israel. Expresso la meva plena solidaritat amb les víctimes, les famílies i els seus pròxims", ha indicat el president francès, Emmanuel Macron.
Es dona el cas que a Gaza no hi viu cap jueu des del 2005, quan el primer ministre Ariel Sharon va ordenar la retirada de tota presència israeliana per afavorir la pau. Els pobles jueus van ser desplaçats i fins i tot es van retirar els cementiris hebreus. Però la mesura no va servir de res, com és torna a veure ara.
El 1979 durant la negociació del tractat de pau entre Israel i Egipte, Menajem Beguin va voler cedir la Franja de Gaza, controlada en la Guerra dels Sis Díez, als egipcis, però Anuar el-Sadat no la va voler de cap manera perquè entenia que seria una font de problemes.