L'escalada de tensions entre la Unió Europea (UE) i Bielorússia no té aturador. Després de titllar els seus països veïns de "descerebrats", el líder bielorús, Alexandr Lukaixenko, ha amenaçat avui de tallar el subministrament del gas natural si el bloc comunitari europeu tira endavant amb les sancions que té previstes per al país. Ahir, Polònia va mobilitzar al voltant de 20.000 agents fronterers i militars a la frontera amb Bielorússia per evitar l'entrada de milers de refugiats que anhelen creuar cap a la UE. Tal com van denunciar les autoritats poloneses, Bielorússia hauria encoratjat aquests desplaçaments massius per tal de sabotejar la convivència dins el bloc, en resposta a les sancions imposades contra Lukaixenko. De fet, Polònia ha registrat aquest matí 468 intents més de travessar la frontera. Avui, el líder autoritari ha demanat al ministeri de Defensa i a la KGB (servei secret) defensar les fronteres i "garantir el control sobre el moviment de tropes de l'OTAN i de Polònia".

 

Milers de persones s'amaguen a la frontera entre Polònia i Bielorússia / Efe

Sense por a la guerra

En una roda de premsa d'avui després del Consell de Ministres, Lukaixenko s'ha mostrat immutable en el conflicte amb la UE: "Es veu que ja hi ha 15.000 militars, tancs, vehicles blindats i helicòpters que volen al costat d'avions. Van ser desplegats a la frontera i, encara pitjor, sense avisar a ningú, encara que estan obligats a fer-ho", ha criticat el líder. A banda d'aquestes mobilitzacions, la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, i el president nord-americà, Joe Biden, van titllar el règim bielorús d'"autoritari" i el flux de refugiats d'"atac híbrid" contra Europa. Els dos líders van assegurar ahir que imposaran encara més sancions contra el país. Per contra, el president rus, Vladímir Putin, es va posicionar a favor dels seus veïns exsoviètics. 

Malgrat l'escalada de tensions, el bielorús no s'ha mostrat amenaçat, sinó que ha aprofitat per treure pit: "Hem d’estar preparats per tot. Perquè no ens muntin una guerreta a la frontera i no estiguem preparats", ha advertit avui Lukaixenko. El líder autoritari ha afirmat que ha sorgit "una tendència perillosa" a la frontera amb Polònia, perquè, segons ell, han començat "intents de transferir armes i munició al campament de migrants". "Per a què aquestes armes? Volen provocar-nos. Volen que xoquin els nostres guàrdies fronterers i militars amb ells. Per això estem obligats a controlar la situació en el perímetre, perquè no els enviïn armes". Si Polònia tanca la frontera i la UE imposa més sancions, "no els hi perdonarem res", ha sentenciat. 

Sense gas

D'altra banda, Lukaixenko ha amenaçat també de tancar el conducte rus Yamal-Europe i deixar Europa sense gas natural. "Nosaltres donem calefacció a Europa i ells a sobre ens amenacen de tancar la frontera. I si nosaltres tanquem el subministrament del gas natural?", ha preguntat. "Per això jo recomanaria als líders de Polònia, els lituans i a altres descerebrats pensar abans de parlar", ha conclòs.

I l'OTAN?

Els vint-i-set consideren que Lukaixenko ha declarat una "guerra híbrida" per desestabilitzar el bloc comunitari en resposta a les restriccions imposades per occident després de les eleccions presidencials fraudulentes de 2020 i l'aterratge forçós d'un vol europeu per a detenir a un dissident. Ahir, Von der Leyen va anunciar que la UE ampliarà les seves sancions contra Bielorússia "molt ràpid, a principis de la setmana que ve", i que aquestes noves restriccions afectaran tant a individus concrets com a entitats d'aquest país. A més a més, Von der Leyen va afegir que, segons la informació que ha rebut de la Casa Blanca, els Estats Units també planeja sancionar a Bielorússia per l'ocorregut, i imposarà les seves mesures contra aquest país "a principis de desembre" pel mateix tema. En concret, Biden i Von der Leyen van acordar examinar "la possibilitat de sancionar a aquelles aerolínies que faciliten el tràfic de persones cap a Minsk, i després cap a la frontera de Bielorússia amb la UE", va precisar la presidenta de la CE.

 

Foto principal: el líder de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko / Efe