La calorada que estàs patint cada dia (i cada nit) és quelcom que podria anar més enllà de no deixar-te dormir o estar suat tot el dia. En aquest sentit, és probable que el món s'enfronti a una interrupció del subministrament d'aliments. I aquesta catàstrofe podria arribar abans. Fins i tot, abans que s'arribi a l'objectiu d'1,5 °C. Així ho ha advertit el president de la conferència sobre la desertificació de l'ONU, ja que els impactes de la crisi climàtica es combinen amb l'escassetat d'aigua i les males pràctiques agrícoles per amenaçar l'agricultura mundial.
Alain-Richard Donwahi, exministre de Defensa de Costa d'Ivori que va dirigir la cimera Cop15 de l'ONU sobre la desertificació de l'any passat, va dir que els efectes de la sequera s'estaven apoderant més de pressa del previst.
"El canvi climàtic és una pandèmia que hem de combatre ràpidament. La degradació del clima va més de pressa del que vam predir", exposava i recorda el The Guardian. "Tothom està obsessionat amb 1,5 °C i és un objectiu molt important, però podrien passar coses molt dolentes, en termes de degradació del sòl, escassetat d'aigua i desertificació, molt abans d'1,5 °C".
Temperatures més altes, més problemes per menjar
Els problemes de l'augment de les temperatures, les onades de calor i les sequeres i les inundacions més intenses estan posant en perill la seguretat alimentària a moltes regions, explicava Donwahi. “Els efectes de les sequeres en la seguretat alimentària, els efectes de les sequeres en la migració de la població, l'efecte de les sequeres en la inflació. Podríem tenir una acceleració dels efectes negatius, a més de la temperatura”.
Les males pràctiques agrícoles no estan ajudant, ha destacat. “La degradació del sòl ve amb mals hàbits, i la manera com fem la nostra agricultura conduirà a la degradació del sòl. Quan s'afecta la terra, s'afecta el rendiment”, destaca el rotatiu.
Els governs de tot el món van signar un tractat comprometent-se a combatre la desertificació el 1992, juntament amb la convenció marc de l'ONU sobre el canvi climàtic, que és el tractat principal de l'acord climàtic de París de 2015, i la convenció de l'ONU sobre la biodiversitat, que té per objectiu salvaguardar l'abundància d'espècies. Però la Cop15 ha rebut des de sempre menys interès que no pas la Cop27, tal com destaca el mateix The Guardian. Les Cops sobre desertificació se celebren amb menys freqüència.
Àfrica: el nou horitzó?
El The Guardian destaca que Donwahi havia suggerit mirar cap a l'Àfrica. Allà és on els països rics, destaca, haurien de trobar solucions. Àfrica gaudeix de molts recursos naturals necessaris per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle, millorar la seguretat alimentària i preservar la biodiversitat. També hi ha minerals que es poden usar per a la tecnologia d'energia renovable fins als boscos, el sol i les vastes reserves d'aigua subterrània.
"Àfrica és un continent de solucions. És un continent on tens la quantitat més gran de recursos naturals. Les persones que tenen diners haurien d'ajudar les persones que tenen recursos naturals. És una situació on tots guanyen".