La calorada sufocant de les onades de calor són una conseqüència directa de la crisi climàtica provocada per l'home. Unes onades de calor que sense treva han abraçat Europa i els EUA les últimes setmanes. Aquesta situació hauria estat impossible sense l'escalfament global impulsat per la crema de combustibles fòssils, segons haurien descobert els científics a través d'unes anàlisis. Una altra onada de calor, a la Xina, ha estat 50 vegades més probable per la crisi climàtica.
Els resultats deixen molt clar que l'escalfament global que ha provocat l'home ja està destruint vides i mitjans de subsistència a tot arreu, un fet que fa que reduir les necessitats d'emissions sigui cada vegada més urgent. Onades de calor brutals ja no són estranyes, segons van dir els científics i aniran a pitjor a mesura que les emissions continuen augmentant. Si el món s'escalfa uns dos graus, passarà cada dos o cinc anys.
Un informe dels principals científics del clima el mes de març, avalat pels governs del món, ha dit: "Hi ha una finestra d'oportunitat que es tanca ràpidament per assegurar un futur habitable i sostenible per a tots". L'última anàlisi ha demostrat com de ràpid s'està tancant aquesta finestra.
A principis de juliol, es van trencar rècords de temperatura a molts llocs del sud d'Europa, l'oest dels EUA, Mèxic i la Xina. Un fet que va provocar morts i incendis forestals relacionats amb la calor. La primera setmana de juliol va veure les temperatures globals més altes de la història. Els investigadors van descobrir que les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle van fer que les onades de calor fossin 2,5 °C més calentes a Europa, 2 °C més calentes a Amèrica del Nord i 1 °C més calentes a la Xina que si la humanitat no hagués canviat l'atmosfera global.
"Aquestes onades de calor ja no són rares i el més important és que aquestes temperatures extremes maten les persones, destruint particularment les vides i els mitjans de subsistència dels més vulnerables", ha exposat la doctora Friederike Otto de l'Imperial College London, Regne Unit, que va formar part de l'equip d'anàlisi, i destaca el The Guardian.
Les dades i les onades de calor
Una sèrie similar d'onades de calor a l'hemisferi nord el 2018 també van considerar-se impossibles sense l'escalfament global. Els científics han analitzat més de 500 esdeveniments climàtics extrems i van trobar que el 93% de les onades de calor i el 68% de les sequeres s'havien tornat més greus i/o més probables per les emissions causades per l'home.
I és que aquests extrems, tal com destaca el de The Guardian en un article, tenen conseqüències. Més de 61.000 persones van morir a les onades de calor europees del 2022, segons un estudi recent, incloent-ne més de 3.000 al Regne Unit. Un altre estudi va estimar que milions han mort per la calor a tot el món les últimes tres dècades a causa de la crisi climàtica. Tot i això, el progrés global per reduir la crema de combustibles fòssils continua sent molt lent.
Les onades de calor a Europa aniran a més
La nova anàlisi del grup World Weather Attribution va utilitzar mètodes revisats per parells per quantificar l'impacte de la crisi climàtica a les recents onades de calor. Van fer servir dades meteorològiques fins al 18 de juliol i models informàtics per comparar el clima actual, amb 1,2 °C d'escalfament global, amb el clima més fred de finals del segle XIX.
L'estudi va trobar que les onades de calor a Europa i els EUA eren, 950 i 4.400 vegades més probables per l'escalfament global, fet que fa que sigui pràcticament segur que van ser el resultat de les emissions causades per l'home. A la Xina, l'onada de calor es va fer 50 vegades més probable.