La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat en un discurs en una entitat de Washington, i a l'agència AP, que el seu país s'integrarà a l'OTAN si aconsegueix la independència en el referèndum que estan preparant. Sturgeon ha argumentat que la guerra d'Ucraïna ha provocat que la pertinença a l'Aliança Atlàntica sigui més decisiva, i ha recordat la posició estratègica d'Escòcia al nord d'Europa i les aproximacions regulars que hi fan avions i submarins militars russos. Segueix en aquest sentit les passes iniciades per Suècia i Finlàndia, si bé ara el país ja està a l'OTAN com a part del Regne Unit. Però el que ha volgut fer Sturgeon és donar garanties que la seva política de seguretat serà enraonada.
Sturgeon ha indicat que si arriben a la independència mantindran una "relació forta" amb el Regne Unit, i que la pertinença a la UE i a l'OTAN seran "pedres angulars d'una política de seguretat de l'Escòcia independent". "No hi ha dubte que els fets dels darrers tres mesos han reforçat la meva convicció que aquesta posició és absolutament correcta i essencial", ha indicat la líder escocesa. "Tenim més clar que mai que la pertinença a l'OTAN no només seria vital per a la seguretat d'Escòcia, encara que segur que ho seria, sinó que també seria la principal manera que una Escòcia independent, en un món interdependent, contribuiria a la seguretat col·lectiva dels nostres veïns i aliats", ha dit Sturgeon. Els independentistes escocesos, però, volen la retirada de la base submarina nuclear que el Regne Unit té a Escòcia.
La primera ministra escocesa s'ha compromès a celebrar un segon referèndum sobre la independència d'Escòcia a finals de l'any vinent. De moment, no està clar com ho tirarà endavant perquè necessita que el govern del Regne Unit li doni permís i el primer ministre Boris Johnson fins ara s'hi ha negat. No obstant això, la situació no és comparable a l'espanyola, perquè a la Gran Bretanya hi ha més consciència democràtica i no seria fàcilment assumible una actitud antireferèndum sense cap alternativa.
Mentrestant, el moviment independentista escocès continua creixent a les urnes. La setmana passada, els escocesos van tornar a confirmar el seu suport pel projecte independentista del partit nacionalista escocès (SNP, per les seves sigles en anglès) en les eleccions locals. El partit de Nicola Sturgeon va tornar a ser el clar vencedor dels comicis, amb un total de 453 regidors, 22 més que en les anteriors eleccions. Els resultats confirmen que el projecte independentista no s'ha desinflat tot i la derrota en el referèndum de 2014 i la sortida de la Unió Europea amb el Brexit. Juntament amb els verds, amb qui l'SNP ha pactat el full de ruta per celebrar un referèndum abans que acabi el 2023, el nombre de regidors independentistes a Escòcia ha crescut un 8,4% respecte a les anteriors eleccions. I amb aquest escenari, tot hauria de començar a caminar ja perquè el poble escocès pugui decidir d'aquí a un any si vol convertir-se en un estat independent.