“Tot i que encara no som independents, estem més que preparats i capacitats per jugar un paper a nivell global durant la COP26”. Així feia l’anunci del partit nacionalista escocès (SNP) que a principis de setmana va aparèixer a plana completa en reconeguts diaris com el The Times. El signava la primera ministra Nicola Sturgeon, i es referia a Escòcia com "una nació a l'espera" d'esdevenir un país independent.

Com era previsible, l’eslògan no ha deixat a ningú indiferent i ha aixecat polèmica. Mentre els opositors critiquen que l’SNP aprofiti l’ocasió per fer campanya per la independència, alguns sectors independentistes creuen que no és estrany que s'utilitzi el moment per defensar les capacitats d'Escòcia com a estat independent. Sobretot en matèria climàtica.

Anuncio Escocia Independencia COP26  /  SNP

L'anunci amb què l'SNP dona la benvinguda als països del COP26: "Una nació a l'espera dona la benvinguda a les nacions del món. Escòcia ha ajudat a guiar el món en l'era industrial. Ara estem orgullosos d'ajudar a guiar el món cap a l'era d'emissions zero. Estem ocupats creant una Escòcia més verda, justa i sostenible. Tot i que encara no som independents, estem més que preparats i capacitats per tenir un paper global durant la COP26”. / SNP

La campanya pel segon referèndum d’Escòcia

Tot i que les referències al projecte independentista de l’anunci són innegables, la primera ministra Nicola Sturgeon ha negat que es tracti del primer espot de campanya pel segon referèndum. “No hem llançat una campanya, hem posat anuncis en un parell de diaris per donar la benvinguda a Escòcia”, assegurava Sturgeon aquesta setmana en roda de premsa.

El govern ha promès als escocesos que tornaran a les urnes abans que acabi el 2023 tot i que de moment hi ha moltes incògnites sobre si des de Londres permetran que se celebri en els mateixos termes que el primer referèndum del 2014. Però, per sobre de tot, la primera ministra va voler deixar clar que durant la conferència de Nacions Unides el tema principal aquestes setmanes és el clima. “No crec que ningú dubti del meu suport a la independència d’Escòcia, però el focus d'aquestes dues setmanes és assegurar-se que Escòcia és un exemple a seguir en matèria climàtica”, va defensar en una entrevista a Channel 4.

Les seves declaracions en l'anunci, però, han despertat crítiques i comentaris per totes bandes. Fins i tot, algunes veus de l’independentisme escocès, com el líder a Westminster del partit independentista Alba, Neale Hanvey, han qüestionat que no s’aprofiti l’ocasió per situar Escòcia en el mapa. "Durant la COP26, tot el planeta té els ulls posats en Escòcia. És incomprensible que la primera ministra es mostri reticent o avergonyida d'aprofitar aquesta oportunitat per promoure la independència del nostre país mentre el món ens mira", va dir Hanvey en declaracions recollides pel diari The National.

Sturgeon i Johnson es retroben dos anys després

A principis de setembre, el govern escocès va posar data a un segon referèndum d’independència: abans que acabi el 2023. Tot i les reticències de Downing Street i la possibilitat que la consulta acabi als tribunals, aquesta setmana Sturgeon ha refermat les intencions de mantenir la convocatòria. “Boris Johnson és contrari a la independència; d’acord, és legítim. El que no pot fer és imposar-se a la democràcia”, va dir en una entrevista a la CNN.

Amb el primer ministre britànic, però, no han discutit cara a cara sobre el tema des del 2019, quan Johnson va reunir-se amb Sturgeon a Escòcia en una polèmica visita que va generar protestes a l’exterior de la residència de la primera ministra. De fet, des d'aleshores tots dos no s’havien retrobat fins aquesta setmana, quan han coincidit a la COP26 amb la resta de primers ministres del Regne Unit, i han sigut co-amfitrions en un acte de la trobada de líders mundials.

Encuentro Johnson Sturgeon COP26 / Andrew Parsons No 10 Downing Street

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, es retroben a la COP26 després de dos anys. / Andrew Parsons (No 10 Downing Street)

La proposta per una Escòcia independent i verda

A banda de la causa independentista, Escòcia principalment s'ha posat al centre de la COP26 com a amfitriona i capdavantera en energies netes. Precisament el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha volgut destacar l'estratègia escocesa per reduir la petjada ecològica. “Sé que Escòcia té un clar objectiu d’aconseguir emissions zero abans del 2050, i m’agradaria destacar com de molt aprecio els esforços d’Escòcia en aquest sentit”, ha valorat durant la conferència.

Històricament, la indústria energètica escocesa ha sigut una de les més importants del Regne Unit. Durant el segle passat, les principals fonts d'energia eren combustibles fòssils, com el carbó o el petroli. De fet, aquest darrer combustible i el gas natural es troben en abundància al mar del Nord, molt a prop de la costa nord-est d'Escòcia; i la seva descoberta a la dècada dels seixanta va encendre una de les reivindicacions més rellevants del moviment independentista escocès. Sota el lema "It's Scotland's oil!", el SNP reivindicava que, si no es convertien en un país independent, aquell combustible no beneficiaria de cap manera l'economia escocesa.

Aleshores, la campanya va fer augmentar el suport del nacionalisme escocès a les urnes. A poc a poc, però, les carboneres van anar tancant i l'aposta per uns carburants més verds va anar guanyant pes, desplaçant els combustibles fòssils. Ara, Escòcia s'ha convertit en un dels països que produeix més energia verda. Les darreres dades del 2020 apunten que un 97% de l'energia produïda és renovable; i un 73% d'aquesta és exclusivament eòlica.

Energías renovables Escocia / Scot Gov

L'energia renovable és majoritària a Escòcia. / Scottish renewables

Arribar a les emissions zero el 2050 és ara l'objectiu del govern escocès. Aquest any, Sturgeon va arribar a un acord amb el partit verd per governar amb la mirada posada a una Escòcia independent, "més justa i més verda". En el full de ruta pactat, reconeixen la importància de la indústria petroliera escocesa, i aporten mesures per ser justos amb el sector però també amb el medi ambient. "Hem d'assegurar una transició que és realment justa, però també prou ràpida per protegir el planeta", promet el document.

"Ja no hi ha cap excusa per a la inacció. Aquesta generació de líders no serà perdonada si no es prenen mesures durant aquestes dues setmanes que estiguin a l'altura del repte al qual s'enfronta el món", va dir Sturgeon durant el seu discurs inaugural de la COP26.

Tot i que moltes veus apunten de la importància de la conferència, són pocs els qui es mostren optimistes amb el compliment de les promeses. Caldrà esperar al 2030 per veure si realment el Regne Unit i la Unió Europea compleixen amb l'objectiu de reduir les emissions un 30%.

 

Imatge principal: Una nena corre amb una bandera escocesa durant una manifestació, el maig del 2019. / Efe