Eslovènia ha reconegut aquest dimarts oficialment a Palestina com a Estat sobirà i independent, en aprovar el Parlament amb 52 vots a favor i cap en contra una proposta del Govern de centreesquerra, informa l'agència Efe. El conservador i opositor partit SDS, de l'ex primer ministre Janez Jansa, no ha participat en la votació a la Cambra de 90 escons en considerar que la coalició ha violat el reglament parlamentari, mentre que els diputats de la també conservadora NSi s'han abstingut.

Els conservadors, que han intentat ajornar la votació mitjançant la convocatòria d'un referèndum sobre aquest assumpte, denuncien que la coalició de centreesquerra utilitza el reconeixement de Palestina com a tema de campanya electoral de cara als comicis europeus d'aquesta setmana. A més, l'oposició considera que un reconeixement de Palestina es produeix en el moment equivocat i podria ser interpretat com una recompensa al terrorisme.

Amb la decisió d'aquest dimarts, Eslovènia reconeix Palestina amb les fronteres de 1967 o amb què les parts involucrades acordin en un futur acord de pau. El govern, liderat pel primer ministre liberal Robert Golob, considera que la solució dels dos Estats, Israel i Palestina, és la que pot garantir una pau duradora a l'Orient Mitjà, segons el text adoptat. A més, creu que el reconeixement de Palestina augmentarà la pressió internacional sobre Israel i el grup islamista radical terrorista Hamàs perquè acordin un alto el foc durador i l'alliberament dels més de cent ostatges israelians que continuen retinguts a Gaza.

Eslovènia, membre de la Unió Europea i de l'OTAN, se suma d'aquesta forma a Espanya, Noruega i Irlanda, que van reconèixer Palestina la setmana passada.

Pedro Sánchez va detallar dimarts passat com seria el reconeixement d'Espanya a l'Estat palestí. Ho va fer en una compareixença institucional des del palau de la Moncloa, just abans que comencés la reunió del Consell de Ministres en el qual es va segellar la decisió. Va asseverar que "l'únic objectiu és la pau" entre palestins i israelians. "Volem tenir la millor relació amb Israel", va manifestar també el president del govern espanyol durant el seu discurs. El líder socialista va donar detalls sobre quina és la visió a partir d'ara de l'Estat palestí per part d'Espanya: "L'Estat de Palestina ha de ser viable, amb Cisjordània i Gaza connectades per un corredor i amb Jerusalem Est com la seva capital, i unificades sota el govern legítim de l'Autoritat Nacional Palestina".

El president espanyol va aclarir que no correspon al seu govern definir les fronteres d'altres països, però va assenyalar que la visió espanyola s'alinea amb les resolucions dels Consells de Seguretat de l'ONU, així com la postura mantinguda per la Unió Europea. "No reconeixerem canvis en les línies frontereres de 1967 que no siguin acordades per ambdues parts", ha sentenciat. Amb la decisió de la setmana passada, Espanya es va afegir a una llista de 140 estats que ja han reconegut Palestina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!