Espanya ha denunciat a la Haia la "discriminació institucionalitzada" d'Israel a Palestina, en el marc de les vistes sobre l'ocupació israeliana i el dret a l'autodeterminació dels palestins. La Cort Internacional de Justícia (CIJ) culmina així una setmana d'audiències a 52 Estats per analitzar les conseqüències legals de les pràctiques i polítiques israelianes a Palestina, amb l'objectiu d'emetre una opinió jurídica sol·licitada per l'Assemblea General de l'ONU. L'estat espanyol ha sigut un dels últims països a intervenir-hi, tot defensant que el tribunal té jurisdicció per emetre aquesta opinió consultiva.
En el seu discurs d'aquest dilluns, el govern espanyol ha denunciat "l'estructura de discriminació institucionalitzada" aplicada per Israel en els territoris palestins ocupats i ha enumerat diverses violacions del dret internacional per part de les forces israelianes —com és la detenció de nens palestins—. El diplomàtic espanyol Emilio Pin ha subratllat que tant Israel com Palestina estan "obligats a seguir el dret internacional", tot advertint que les forces israelianes violen nombrosos drets tant civils com polítics dels palestins als territoris ocupats. "Els palestins en els territoris palestins ocupats estan subjectes a un sistema de fragmentació jurisdiccional en el context d'una estructura de discriminació institucionalitzada. Els tribunals militars israelians imposen la llei militar als palestins, mentre que els tribunals israelians apliquen la llei civil israeliana als israelians, inclosos els colons", ha advertit Pin.
Israel i la detenció de nens palestins
El diplomàtic espanyol ha recordat que les forces israelianes sovint detenen individus "sense càrrecs ni judici, en el que ha estat denominat detenció administrativa, que només és permissible sota circumstàncies molt estrictes i sempre ha de fer-se d'acord amb la protecció atorgada sota el dret internacional". A més, ha enumerat diversos drets violats per les forces israelianes, com el dret al treball, a la protecció i assistència atorgada a la família, a nens i joves, així com el dret a un nivell de vida adient.
Pin ha insistit en la Convenció sobre els Drets del Nen, que exigeix respectar i garantir el dret establert en aquest tractat "a cada nen", i ha esmentat com de "particular preocupació" el que ha definit com "la detenció interrogatori, processament i empresonament de nombrosos nens palestins per forces d'ocupació israelianes", una pràctica contrària a aquesta convenció. També ha denunciat "les restriccions a la llibertat de moviment dels habitants" dels territoris ocupats i les "dificultats creixents per accedir als serveis de salut, instal·lacions educatives i fonts d'aigua, impedint l'exercici de les persones concernides del dret a la salut, educació, aigua, sanejament i un nivell de vida adient". Finalment, ha advertit que totes aquestes violacions del dret internacional "no es poden justificar ni per exigències militars ni per requisits de seguretat internacional o l'ordre públic", i ha recordat que la Convenció de Ginebra és "aplicable a qualsevol territori ocupat en cas d'un conflicte armat" —inclosos els territoris ocupats per Israel—.