Els Estats Units han iniciat una investigació per determinar si Espanya està negant l'entrada als seus ports a vaixells de càrrega que transporten armes nord-americanes a Israel. La Comissió Marítima Federal (FMC per les sigles en anglès) dels EUA ha obert aquesta investigació després de rebre informació que Espanya havia negat l'entrada a almenys tres vaixells de càrrega durant aquest any. La FMC ha advertit que imposarà “importants mesures correctives”, amb multes econòmiques que poden arribar a 2,3 milions de dòlars per viatge, si es confirmen “efectes perjudicials” pel transport marítim a conseqüència d’aquesta prohibició.
Negatives al novembre i al maig
Dos dels tres incidents assenyalats per la comissió nord-americana van involucrar els bucs operats per Maersk (la companyia de transport marítim de contenidors més gran del món), al novembre, i un altre va passar al mes de maig. La FMC afirma que Espanya hauria “negat l’entrada a determinats bucs almenys en tres ocasions diferents en el 2024, els dos casos més recents van afectar vaixells amb bandera dels Estats Units”. La comissió començarà la investigació amb un període de vint dies per la recopilació d’informació, durant el qual es podran presentar observacions, i ha advertit que les sancions podrien anar des de “multes diàries substancials” fins a la prohibició de què els vaixells estrangers atraquin en ports nord-americans.
Una política continuada
Aquest anunci arriba després que el Govern d'Espanya denegués a principis de novembre l'escala al port d'Algesires (Cadis) a dos vaixells de càrrega procedents dels Estats Units que transportaven armament per a Israel. La decisió va arribar després que el dirigent d'IU i diputat de Sumar, Enrique Santiago, demanés a la Fiscalia que investigués i prengués mesures per evitar que les embarcacions en qüestió recalessin a Espanya. El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va declarar al maig que "aquesta primera denegació d'escala serà una política continuada per a qualsevol vaixell amb armament que vulgui utilitzar els ports d'Espanya per recalar i que tingui com a destinació final Israel". Aquesta política s'emmarca en la posició d'Espanya de no contribuir a portar més armes a l'Orient Mitjà. Aquesta situació ha generat preocupació als Estats Units, ja que Espanya és un aliat de l'OTAN.
El govern espanyol es va comprometre a no permetre l’escala en ports espanyols de vaixells carregats amb armament que tinguessin com a destí final l’estat hebreu. El passat mes de novembre, l’executiu va bloquejar l’arribada dels bucs Maersk Denver i Maersk Seletar al port d'Algesires, després d'una investigació de Progressive International i de Palestinian Youth Movement, que assegurava que entre maig i setembre d'aquest any van passar pel port espanyol 1.185 enviaments de subministraments militars per a Israel, malgrat la suspensió anunciada pel ministre d'Exteriors, José María Albares, al mes de maig, quan va assegurar que “no permetria” aquest tipus de trànsit.
L’arribada d’un vaixell anomenat Borkum a Cartagena (Murcia) a mitjans de maig va provocar una gran tensió i indignació. L’ONG Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina (RESCOP) va denunciar que la nau venia carregada de desenes de tones d'armament militar amb destinació cap a Israel i van fer una crida per exigir al govern de Pedro Sánchez que impedís l'escala del vaixell a aigües murcianes. A la petició de l'organització també s'hi van afegir Podemos i Más Madrid.
Posteriorment, Espanya li va negar el permís d’atracar a una embarcació amb bandera danesa, el Marianne Danica, que portava armes per Israel, segons va anunciar Albares. L'embarcació transportava 27 tones de material explosiu des de l'Índia i va poder evitar transitar cap a Israel a través del mar Roig, on dominen els houthis del Iemen."Aquesta és la primera vegada que fem això perquè és la primera vegada que detectem un vaixell que porta un carregament d'armes a Israel i que vol fer escala en un port espanyol", va assenyalar Albares.