El govern espanyol no donarà suport a la candidatura de Kosovo per entrar a la UE que va presentar la setmana passada l'antiga província sèrbia ja que no reconeix la independència d'aquest territori, segons ha indicat aquest dimarts el secretari d'Estat per a la UE, Pascual Navarro. "Espanya no reconeix Kosovo per tant hi votarà en contra, tant de qualsevol decisió de procediment com de concessió de l'estatus de candidat a Kosovo", ha avançat Navarro durant la seva compareixença davant la Comissió Mixta per a la UE, celebrada al Senat.
El secretari d'Estat ha explicat que una vegada que Kosovo ha presentat formalment la seva sol·licitud d'adhesió a la Presidència de torn, en aquest cas República Txeca, ha de prendre's una "decisió de procediment", que presumiblement adoptarà a partir de gener Suècia com a nova Presidència. El normal, ha prosseguit, és sol·licitar l'opinió de la Comissió Europea i després debatre la qüestió en el Consell d'Assumptes Generals i finalment que siguin els líders europeus els que decideixin en el Consell Europeu.
Una posició que "no canvia"
"El govern espanyol no recolzarà la candidatura en les actuals circumstàncies i aquesta posició no ha canviat", ha recalcat el secretari d'Estat. Espanya és un dels cinc països de la UE, juntament amb Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia, que continua sense reconèixer l'autoproclamada independència de Kosovo que es va produir el febrer de 2008. Amb tot, Navarro ha incidit que el govern espanyol "té una actitud constructiva" respecte als Balcans Occidentals, recolza el diàleg entre Prístina i Belgrad i la mediació de la UE i recentment donar suport l'alliberament de visats amb Kosovo que encara que "no és un estat és un territori amb què la UE té una relació".
Els principals representants institucionals de Kosovo van signar dimecres passat el document oficial per demanar el seu ingrés a la Unió Europea (UE), el qual van entregar l'endemà mateix a la presidència de República Txeca de la UE. Ho van fer a Pristina en una cerimònia retransmesa en directe per diferents mitjans kosovars i que pretenia ser un nou pas per aconseguir formar part d'aquesta comunitat política. El document està signat per la presidenta kosovar, Vjosa Osmani, el president del Parlament, Glauk Konjufca, i el primer ministre, Albin Kurti. "Avui és un dia històric. És un moment històric", va assegurar Vjosa Osmani, que també va assenyalar que han fet "un pas decisiu per complir el seu somni, per apropar una mica més el país a la UE". "Per a Kosovo, no hi ha alternativa", va afegir.