Espanya també entregarà tancs Leopard a Kíiv. Després que finalment Alemanya hagi acceptat subministrar aquest model de tancs de fabricació nacional a l'exèrcit ucraïnès, el govern espanyol també se suma al pla europeu. Fins ara, l'Executiu de Pedro Sánchez havia condicionat la decisió a un acord a escala europea.
Ara, segons informa El País, els ministeris de Defensa i Exteriors, com també La Moncloa, estan avaluant les característiques de la contribució espanyola a un programa que està previst que hi participin també diversos països europeus i de l'OTAN. Alguns països ja han pres la decisió que la contribució arribaria en forma de tancs, d'altres, però, són partidaris de donar suport econòmic a Ucraïna.
Aquest mateix dimarts, preguntat durant el ple del Congrés per la possible entrega Leopard a Ucraïna, Sánchez s'ha limitat a dir que la seva aposta era perquè els països europeus anessin agafats de la mà en aquesta qüestió.
Espanya té 347 tancs Leopard
El mateix diari constata que Espanya és un dels països que més tancs d'aquest estil té. Concretament 347. D'aquesta xifra total, però, 239 corresponen al model Leopard 2E, fabricat a Espanya, i 108 són Leopard 2 A4, que es van comprar de segona mà a Alemanya l'any 1995.
Malgrat les xifres, cal destacar que la meitat d'aquests, reposa a la base logística de l'Exèrcit de Terra a Saragossa. Els van treure les bateries, olis, etc per evitar que es deterioressin. El mateix diari va avançar el mes de juny que Espanya volia enviar part d'aquests tancs a Alemanya i ja va suscitar polèmica perquè com a país fabricant, Alemanya ho havia d'autoritzar, i a Berlín hi havia divisió sobre la decisió.
Alemanya desencalla l'enviament de tancs Leopard
Les pressions de les últimes hores han fet cedir al govern alemany. Finalment, l'executiu liderat per Olaf Scholz ha cedit i, segons informa el diari Der Spiegel, autoritzarà l'enviament dels Leopard 2 cap a Ucraïna. Des de feia un parell de dies, Polònia, que entre el seu arsenal també compta amb aquests tancs de fabricació alemanya, havia sol·licitat a Scholz autorització per fer un enviament d'aquests vehicles pesants al front de guerra, sense obtenir cap resposta clara per part de l'executiu del seu país veí. Polònia havia formalitzat aquest dimarts la petició oficial per a poder reexportar, un requisit indispensable segons la llei alemanya. És la regla per a tota nova venda d'armament alemany a un altre país per part del primer país comprador; la reexportació ha de ser aprovada pel Govern alemany.
Els tancs Leopard 2 són considerats com un element clau per a l'exèrcit ucraïnès per les seves característiques de mobilitat, blindatge i potència de foc, a més de per l'avantatge logístic per al transport, perquè n'hi ha en diversos exèrcits europeus. Les forces armades ucraïneses fa temps que sol·liciten l'enviament d'aquests tancs per poder llançar contraofensives als territoris ocupats per Rússia i tractar de recuperar-los.