Mentre que bona part de la població europea orbita cap a posicions més favorables a reforçar la seguretat dels 27 membres de la Unió Europea en el context geopolític actual, els ciutadans espanyols es desmarquen d'aquesta tendència. Segons l'últim Eurobaròmetre, si bé el 36% dels europeus considera que la defensa i la seguretat són dues àrees en què la UE ha de centrar els seus esforços a llarg termini, mentre que, a Espanya, només un 20% ho creuen. Per contra, un 40% dels espanyols considera que les prioritats de la UE haurien de ser l’educació i la recerca, seguit de la competitivitat (30%) i l’agricultura i seguretat alimentària (26%).
🟡 La UE recomana als europeus tenir provisions per si hi ha una guerra o una crisi climàtica
L’Eurobaròmetre és una enquesta que elabora el Parlament Europeu als ciutadans de la Unió Europea sobre la seva percepció de les institucions europees, així com qüestions vinculades al bloc comunitari i les prioritats d’aquest. Per aquesta edició d’hivern, els resultats de la qual s’han fet públics aquest dimarts, l’Eurocambra ha realitzat més de 26.000 entrevistes cara a cara.
Una creixent aposta per la defensa
Entre les dades de l'enquesta, destaca que el 66% dels europeus creu que el rol de la UE hauria de ser més rellevant en el futur per protegir els ciutadans de les crisis mundials i els riscos per a la seguretat. Es tracta d’un percentatge que, en el cas dels joves, augmenta fins al 70%. Els Estats que consideren que la UE ha de tenir més pes internacional són Suècia (87%) i Finlàndia (84%), enfront de la República Txeca o Polònia, on un 31% i un 38% dels ciutadans, respectivament creuen que el paper hauria de continuar sent el mateix. Romania se situa al final de la llista, amb un 26% de persones que creuen que el rol de la UE hauria de ser inferior. Pel que fa a l'Estat espanyol, un 72% dels ciutadans creu que el paper de la UE hauria de ser de més pes en el futur i només un 6% considera que hauria de ser menys important.
Justament per reforçar el paper de la UE al món, els europeus de mitjana, creuen que la UE s'hauria de centrar en defensa i seguretat (36%, un punt menys en comparació el 2024) i competitivitat, economia i indústria (32%, cinc punts més que fa un any). A aquestes dues àrees els segueixen la independència energètica i les infraestructures (27%), la seguretat alimentària i l’agricultura (25%) i l’educació i investigació (23%).
Els ciutadans que més consideren que la defensa i la seguretat han de ser les prioritats de la UE per reforçar la posició al món hi ha Lituània (56% dels ciutadans), Dinamarca (52%) i Finlàndia (49%). Altres com Grècia o Portugal situen la competitivitat i l’economia del bloc comunitari (42% i 41% respectivament), mentre que a països com Eslovàquia (43%) i Hongria (35%) situen la seguretat alimentària i l’agricultura com a prioritats.
La valoració de la UE: en un bon moment
Una altra dada destacada d'aquest Eurobaròmetre és que el 74% dels europeus creu que el seu país s’ha beneficiat de pertànyer a la UE, la xifra més alta des del 1982. Els països que més consideren que s'han beneficiat de pertànyer a la Unió són Malta, Dinamarca, Irlanda i Portugal, on més del 90% de la població així ho veu. Per contra, entre els que menys considera que la UE ha estat un benefici pel seu Estat hi ha Itàlia (31%), a República Txeca (31%), Bulgària (29%) i Grècia (65%). En el cas espanyol, un 76% creu que el país s’ha beneficiat de pertànyer a la UE, i un 18% creu que no.
Entrant més en detall, les dades mostren que el 50% dels europeus diu tenir una imatge positiva, enfront d’un 34% que té una imatge neutral, i un 15% que té una imatge negativa.