L'assalt a un canal de televisió és només la punta de l'iceberg. Què està passant a l'Equador? Explosions, segrestos, fugues i l'estat d'excepció s'han apoderat del territori i s'ha declarat la situació de "conflicte armat intern", després dels incidents a unes sis presons. Cal remuntar-se a l'estiu passat, quan al país americà es va produir una escalada de violència que va marcar la campanya electoral. Mesos després de les eleccions, l'actual president, el populista de dretes Daniel Noboa, va confirmar que aquesta setmana es col·locaria la primera pedra per a la construcció de les presons que va prometre durant la campanya. A més, va apuntar que serien similars a les d'El Salvador —on el tracte als presos és inhumà, segons han denunciat moltes ONG de drets humans—.
🟡 Qui és Fito, el narco més perillós de l'Equador fugat de la presó de Guayaquil
En els últims anys, les presons de l'Equador han sigut escenari de massacres entre els reus que se'n disputen el control. És en aquest context en què se situa el pla de Noboa per posar fi als conflictes entre bandes armades als centres penitenciaris amb més repressió... i a les bandes no els ha agradat gens. Després de l'anunci de Noboa la setmana passada, la Fiscalia va informar de la detenció d'un home sospitós de voler atemptar contra la fiscal general de l'Estat, Diana Salazar. Però aquest dimarts s'ha confirmat la fuga del detingut, Fabricio Colón Pico, malgrat l'estat d'excepció decretat al país.
Incidents a presons equatorianes
La fuga de Colón Pico ha sigut la segona fuga mediàtica de les últimes hores. I és que dilluns es va informar de la presumpta fuga del líder de la banda criminal Los Chonero, José Adolfo Macías Salazar (Fito), que va obligar el president del país a convocar el Consell de Seguretat. Per què? Perquè la fuga va venir acompanyada d'incidents carceraris a fins a sis presons, amb motins, segrestos de guies penitenciaris, cremes de matalassos... Després de la reunió, Noboa va decretar aquest dilluns l'estat d'excepció per permetre que les Forces Armades recuperin el control dels centres de reclusió. "El que vivim és una mostra que les coses han de canviar al país i que les lleis que tenim no són suficients per viure en pau", va remarcar, amb l'objectiu de defensar la seva dura reforma penitenciària contra els "culpables" de la crisi a les presons dels últims anys: les bandes del narcotràfic, els sicaris i el crim organitzat.
L'estat d'excepció, amb toc de queda inclòs, encara no ha tingut efecte. La violència ha escalat aquest dimarts, amb les esmentades explosions, segrestos de policies i fugues de reus. Les primeres explosions han tingut lloc a la ciutat d'Esmeraldas, quan els presos exigien que ni es duguin a terme trasllats ni s'avanci en els controls as centres penitenciaris. La resposta del govern equatorià? Que no cediran en les accions repressives a les presons. Així, les detonacions s'han estès a Quito, Cuenca, Loja i Chimborazo, amb objectius clars, com policies i jutges. De fet, a Chimborazo és on ha tingut lloc la fuga d'una trentena de reus, incloent-hi l'esmentat Colón Pico.
Conflicte armat intern a l'Equador
En relació amb els incidents a les presons, han circulat per les xarxes socials vídeos on es veia agents penitenciaris segrestats i llegint missatges dels presos per demanar a Noboa la fi de les accions de repressió als centres penitenciaris. En aquest sentit, han arribat fins i tot amenaces de mort i s'ha confirmat també el segrest d'agents de policia —altres vídeos també mostren execucions tant d'agents penitenciaris com policials—. El punt més alt de la violència ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda, quan s'ha produït l'assalt al canal de televisió i, simultàniament, s'ha informat d'un altre assalt a la Universitat Nacional de l'Equador (a Guayaquil). De la mateixa manera, s'han reportat incidents armats a escoles de Guayaquil, amb possibles estudiants morts.
Amb l'esclat de la violència de les últimes hores, Noboa ha declarat l'existència d'un "conflicte armat intern" al país i ha ordenat a les Forces Armades executar accions militars per lluitar contra els grups de crim organitzat. Així, la intervenció militar ordenada pel president es produeix en un context d'estat d'excepció, toc de queda nocturn i incidents a almenys sis presons. Les mesures encara no han evitat l'explosió de vehicles, atemptats amb explosius, segrest de policies i la distribució de pamflets per exigir la fi de les mesures del nou govern equatorià a les presons.