El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha anunciat aquest dijous la mort del seu líder, Abu a l'Husein a l'Huseini al Qurashi, nomenat el novembre del 2022, i la designació d'Abu Hafs a l'Hashimi al Qurashi com el nou 'califa', segons un àudio difós per la productora audiovisual Al Furqan, afí als jihadistes.
"Expressem el condol de (...) els soldats d'Estat Islàmic per la mort del califa dels creients, Abu a l'Husein a l'Huseini al Qurashi", va dir a l'àudio el portaveu d'EI, Abu Huzaifa a l'Ansari.
Últim atemptat reivindicat per Estat Islàmic
Aquest anunci arriba pocs dies després de l'últim atemptat reivindicat per l'organització. El 31 de juliol passat, Estat Islàmic va reivindicar l'atemptat suïcida perpetrat contra el partit religiós Jamiat Ulema-i-Islam (JUI-F) al nord del Pakistan, que va causar en un primer moment almenys 44 morts, segons les autoritats locals.
En un comunicat publicat a Telegram, l'organització va elevar el nombre de morts a 60 i va identificar l'atacant com a Abdalá al Muhajer, que es va immolar enmig d'"una gran aglomeració de membres del partit pakistanès apòstata" a la localitat de Khar.
Dilluns, les autoritats del Pakistan van elevar a 54 la xifra de morts a l'atemptat suïcida comès el dia anterior durant una freqüentada reunió del partit religiós Jamiat Ulema-i-Islam (JUI-F) al nord del país, que va ser reivindicat per Estat Islàmic.
"El nombre de morts ha ascendit a 54, mentre que uns 80 ferits estan rebent tractament en diferents hospitals", va dir a Efe el cap de policia Niaz Mohammed, de la comissaria de Khar, on va esdevenir l'atac.
L'atemptat va ser reivindicat per Estat Islàmic de Khorasan, branca regional del grup terrorista, que segons l'agent ja havia atemptat en nombroses ocasions contra líders i treballadors del JUI-F anteriorment.
Més notícies posen el focus sobre Estat Islàmic
També aquesta setmana, concretament dimarts, el Regne Unit va reconèixer oficialment que el grup jihadista Estat Islàmic (EI) va cometre "actes de genocidi" contra la minoria yazidita el 2014 a l'Iraq, va anunciar el ministeri de Relacions Exteriors.
Aquest reconeixement, emès abans del novè aniversari de les "atrocitats" comeses pel grup jihadista contra la minoria yazidita, es produeix després d'una decisió de la justícia alemanya, va precisar la diplomàcia britànica.
Es tracta del cinquè genocidi reconegut pel Regne Unit, després de l'Holocaust, Ruanda, Srebrenica i els actes de genocidi a Cambodja.
"La població yazidita va patir immensament en mans de Daesh (l'acrònim àrab d'EI) fa nou anys i les repercussions se senten encara avui", va declarar en un comunicat el secretari d'Estat de Relacions Exteriors, Tariq Ahmad.
La justícia alemanya va ser la primera a reconèixer, el 30 de novembre del 2021, els crims contra la comunitat yazidita com a "genocidi". Aquesta decisió va ser qualificada d'"històrica" per organitzacions de drets humans.
Posteriorment, diversos parlaments i organitzacions internacionals es van expressar per catalogar com a genocidi el drama patit pels yazidites.