L'any 1859, Edwin Drake va perforar el primer pou de la història a Titusville, a una profunditat d'uns 21 metres i donant per descobert aquest combustible. Aquí, a l'estat de Pensilvània, l'oposició que Kamala Harris ha expressat al fracking, una perforació agressiva per extraure petroli, ressona amb força entre detractors i defensors (tot i que només genera un 1% dels llocs de treball). Aquí, a l'estat més poblat dels estats clau, a l'estat on el vot llatí serà clau, en un estat molt rural i molt industrial alhora, aquí, on les campanyes d'ambdós candidats s'han deixat més diners, hi ha la patata calenta dels comicis

Qui guanyi a Pensilvània, guanyarà les eleccions, s'atreveixen a dir alguns analistes. Per això, Donald Trump visita, dos dies després del comentari del còmic, la ciutat d'Allentown, ciutat on més de la meitat de la població és llatina i que pot tenir una de les claus electorals. I per això, Obama era aquest dilluns nit a Filadèlfia amb Bruce Springsteen i Kamala serà dimecres a Harrisburg. És també allà, però, a la ciutat de Butler, on Trump va dibuixar el seu perfil de màrtir heroic quan va rebre el tret a l'orella el passat mes de juliol, i quan va tornar-hi ara fa tres setmanes començant el seu míting amb la frase: "Com us estava dient...". És també aquí on Elon Musk ha fet més esforços per convèncer la gent de votar Trump. 

La clau dels llatins

Pensilvània atorga 19 vots electorals dels 538 que concedeixen en total els estats del país, que fan que el guanyador necessiti una majoria de 270 per ser president. És l'estat clau que més vots reparteix i, entre els 13 milions de votants, 580.000 són llatins, dels quals 450.000 d'origen de Puerto Rico. Amb majoria demòcrata en aquesta comunitat, com passa entre els afroamericans, la quantitat dels indecisos que decideixi votar Trump o Harris pot acabar de decantar la balança. 

Per tot això, és rellevant que sigui justament en aquest estat on estan corrent més els missatges d'indignació pel comentari del còmic Tony Hinchcliffe assegurant que Puerto Rico és "una illa d'escombraries", entre una població de llatins que arriba al mig milió de llatins i amb majoria de descendents. La màxima representant de Puerto Rico al Congrés, Jenniffer Garcia, va expressar el seu rebuig a xarxes, i un seguidor de Trump amb origen porto-riqueny d'Allentown, el Samuel, reconeixia a ElNacional.cat que, malgrat que no li faria canviar el vot, el comentari l'havia "tret de polleguera" i que "havia molestat a tota la comunitat". "Entenc que no és Trump qui ho ha fet", relativitzava, "i espero que els altres votants pensin igual".

L'alcalde demòcrata i llatí d'aquesta ciutat, Matt Tuerk, explicava també a aquest mitjà que s'havia sentit ferit i que aquest podia ser "l'October surprise que decantés les eleccions", expressant potser més un desig que una predicció. Altres demòcrates llatins de la regió, com la regidora de Filadèlfia, Quetcy Lozada, i l'alcalde de Reading, Eddie Morán, se sumaven a la pressió aquest dilluns demanant un vot de càstig contra Donald Trump. 

Un estat de guanyadors

L'any 2020, Biden va superar Trump per només un 1,2% dels vots, 72.000 vots de diferència que van decantar en aquell cas vots electorals, matemàtica que atorga una tremenda força al mig milió de llatins d'aquesta regió. Joe Biden va guanyar les eleccions per 74 vots. El 2016, va ser Trump qui va derrotar Hillary Clinton a Pensilvània per un 1,2% dels vots, els mateixos 72.000 que a les darreres eleccions. I el republicà va guanyar la carrera a la Casa Blanca. Obama, tant el 2008 com el 2012, va repetir aquesta tendència que diu que qui guanya a Pensilvània guanya les eleccions. 

Al mateix estat de Pensilvània hi conviuen 19 comtats urbans, amb ciutats industrials de fort passat basat en la producció de l'acer com Pittsburgh, algunes ciutats industrials i pesqueres de l'entorn del llac Erie, un dels que alimenta les cascades del Niàgara amb 48 comtats rurals que aglutinen una quarta part de la població, uns 3 milions de residents, amb 53.000 granges. Els 280.500 treballs i beneficis de 10.900 milions competeixen amb les 388.000 feines d'industrials, però no amb els 101.850 milions de beneficis, deu vegades més, el 12% de la regió. Malgrat tot, més enllà dels icònics treballadors rurals i industrials de Pensilvània, avui dia hi predominen els del sector salut, educació, immobiliària i serveis.

Un cubà, un dominicà i un porto-riqueny que atenen en una mateixa botiga o un cambrer que parla en àrab a una clienta al bar del costat, a Allentown, resumeixen la diversitat ètnica, i no només laboral i paisatgística, de l'estat en menys de 100 metres quadrats. Una diversitat que, en una de les curses electorals més ajustades que es recorden, pot no perdonar els atacs a una comunitat, per molt que no sigui un candidat, sinó un convidat secundari, qui els professi.