ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna.
Els Estats Units proporcionaran més subministrament de gas natural liquat als països de la Unió Europea. Es tracta d'un acord al qual s'ha arribat en la reunió del Consell Europeu, que ha comptat amb la presència de Joe Biden, i que es formalitzarà aquest divendres. L'objectiu d'aquest pacte és que els estats membres del club comunitari redueixin la seva dependència respecte als combustibles fòssils de Rússia. Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha estat l'encarregada d'anunciar-ho: "Demà, amb Biden, presentarem un nou capítol de la nostra associació energètica: gas natural liquat addicional dels Estats Units a la Unió Europea per substituir el gas natural liquat que tenim de Rússia".
Von der Leyen sosté que aquest acord permet fer "un important pas endavant" i aquest serà rubricat aquest divendres en una reunió que ella mateixa mantindrà amb el president nord-americà. No és la primera vegada que els Estats Units i la UE arriben a una entesa en aquesta matèria. A finals del mes de gener, quan encara no havia esclatat la guerra a Ucraïna, ambdues parts ja van segellar un acord per garantir el subministrament energètic als països membres del club comunitari per la possibilitat que hi havia en aquells moments de la invasió per part dels russos i d'una tensió més elevada de les relacions amb el Kremlin. El que van signar aleshores Biden i Von der Leyen fou una declaració segons la qual s'assolia un compromís per garantir la "seguretat i sostenibilitat energètica" i l'impuls de les "energies netes i renovables".
Més sancions: ara, a les transaccions d'or de Rússia
Aquest dijous, les cimeres multilaterals han copsat tota l'atenció mediàtica a Brussel·les. Entre les reunions de l'OTAN, el G7 i la Unió Europea, s'han adoptat diversos acords. Un d'ells implica afegir més sancions a Rússia. En aquest cas, els països membres del G7 i de la UE han decidit restringir les transaccions d'or del Banc Central de Rússia amb la finalitat que Moscou no pugui utilitzar reserves d'aquest metall que els permeti esquivar la resta de sancions que han anat implementant un bon grapat de països del món contra ells. El cert és que el ruble ha caigut en picat i la divisa ha arribat a situar-se en 130 rubles per dòlar. En els darrers dies, però, s'ha percebut una petita recuperació.
En el si de l'OTAN, s'ha acordat activar "elements de defensa nuclear, biològica, radiològica i química" davant del risc que Rússia pugui utilitzar aquest tipus d'armes a Ucraïna, així com desplegar quatre nous batallons a Eslovàquia, Hongria, Romania i Bulgària. Ucraïna també rebrà, de part de l'aliança atlàntica, equipament defensiu per poder-se protegir de possibles atacs nuclears o químics. Per la seva part, Joe Biden ha advertit que el seu país i l'OTAN respondran si Rússia utilitza armes químiques al territori ucraïnès. En relació amb la resposta, el mandatari nord-americà ha precisat que aquesta dependria de la "naturalesa de l'ús" de les armes, però que seria "proporcional". A més, Biden ha considerat que Rússia hauria de ser expulsada del G20.