Els Estats Units reobriran les seves fronteres el 8 de novembre per a viatgers internacionals que tinguin la pauta completa de la vacuna contra la covid-19. 

La norma s'aplicarà als viatges internacionals tant aeris com terrestres. Així ho va anunciar el portaveu de la Casa Blanca, Kevin Muñoz, en un missatge al seu compte oficial de Twitter en què indica també la data d'aixecament de la mesura i recorda que aquesta política es regeix per "la salut pública, la seva rigorositat i la seva coherència". 

Un any i mig de restriccions 

Les restriccions, encara vigents, que finalitzaran el pròxim mes de novembre, les va aplicar Donald Trump a l'inici de la pandèmia, el març del 2020. Posteriorment, l'actual mandatari, Joe Biden, les ha mantingut.

Tot i això, a finals del setembre, el govern estatunidenc ja havia anunciat aquesta obertura de fronteres, però no n'havia concretat una data. També va anunciar l'aixecament de les restriccions en els viatges terrestres des del Canadà i Mèxic, igualment subjectes a l'exigència de la vacunació completa.

Llistat de països admesos

Els viatges internacionals seran permesos només a aquells països inclosos una llista que agrupa els 26 estats europeus de l'espai Schengen -inclosa Espanya-, a més del Regne Unit, Irlanda, el Brasil, la Xina, l'Iran, Sud-àfrica i l'Índia

Els viatgers completament vacunats no hauran de complir quarantena una vegada arriben al territori estatunidenc, però sí que hauran de facilitar dades de contacte per a facilitar el rastreig en cas de contagi.

Una prova negativa

Els Estats Units acceptaran totes les vacunes que hagin estat autoritzades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), inclosa la d'AstraZeneca. En el cas dels viatgers que arribin en avió, hauran de presentar una prova negativa de covid-19 realitzada en els últims tres dies per embarcar.

Per part seva, els estatunidencs no vacunats hauran de presentar un test negatiu un dia abans de la seva sortida, i tornar a sotmetre's a la prova una vegada als Estats Units.

Crítiques des d'Europa

Aquestes estrictes mesures imposades per Washington han estat especialment criticades des dels països europeus, amb un percentatge de població vacunada més elevat. 

A Espanya ja s'ha aprovat la inoculació d'una tercera dosi, però aquesta només es dirigeix de moment a persones immunodeprimides, i a Catalunya també a les residències. En canvi, als Estats Units aquesta dosi de reforç sembla que es posarà a tota la població major de 65 anys, així com als ciutadans més vulnerables. Aquesta encara no és una decisió ferma, però té el suport dels experts del comitè assessor de l'Administració de Fàrmacs i Aliments dels EUA. 

Imatge principal: Aeroport Internacional de Sydney / Europa Press