El secretari d'Estat dels Estats Units, Marco Rubio, ha instat Ucraïna i Rússia a avançar ràpidament en les negociacions de pau o avisa que els nord-americans es desentendran del conflicte i s'aixecaran de la taula de negociacions. "Si no és possible posar fi a la guerra a Ucraïna, hem d'avançar. Necessitem determinar ràpidament, i em refereixo a qüestió de dies, si això és factible", ha afirmat Rubio en declaracions a la premsa just abans d'abandonar París, on ha participat en diverses reunions amb aliats europeus i funcionaris ucraïnesos.

Rubio i l'enviat especial dels Estats Units per a Ucraïna, Steve Witkoff, han viatjat a París per "començar a parlar sobre línies generals més específiques del que es necessitaria per posar fi a la guerra" i si aquesta és una guerra que es pot acabar, informa la CNN. "Si no és possible, si estem tan distanciats que això no passarà, crec que el president [Donald Trump] probablement estigui en un punt en el qual dirà que hem acabat", ha subratllat. "No és la nostra guerra. No la comencem. Els Estats Units han estat ajudant Ucraïna durant els últims tres anys i volem que acabi, però no és la nostra guerra", ha afegit.

"El president [Trump] ha passat 87 dies al més alt nivell d'aquest govern, esforçant-se repetidament per posar fi a aquesta guerra. Ara estem arribant a un punt en el qual hem de decidir i determinar si això és si més no possible. Per això estem dialogant amb ambdues parts", ha explicat Ros. Des de França, més optimista, el ministre Benjamin Haddad ha assegurat que els Estats Units i Europa estan "alineats sobre la voluntat d'aconseguir una pau, sobre la voluntat de construir amb els europeus i amb els ucraïnesos" i sobre "la continuació dels lliuraments importants d'armes".

El Kremlin veu avenços, però admet que "l'assumpte és complex"

En resposta a Rubio, el Kremlin ha assegurat avui que hi ha hagut "avenços concrets" en les negociacions. "Nosaltres considerem que es poden constatar certs avenços. Aquest progrés està relacionat amb la moratòria provisional que va ser respectada per Rússia de no llançar atacs contra la infraestructura energètica", ha dit el portaveu Dmitri Peskov en roda de premsa. Ha subratllat que s'han assolit certs acords en les últimes setmanes, encara que, "per descomptat, encara tenim moltes discussions complicades per davant". Al seu torn, ha admès que la treva energètica de 30 dies "va vèncer" després que Rússia i Ucraïna s'acusessin constantment de no complir-la.

"L'assumpte ucraïnès és complex. La part russa està a favor de l'arranjament d'aquest conflicte, la defensa dels seus propis interessos i està oberta al diàleg", ha afirmat. Peskov també ha valorat la reunió feta a París amb participació de representants nord-americans, europeus i ucraïnesos: "Últimament, no hem sentit cap crida d'Europa en favor de la pau. Al contrari, hi ha hagut crides cap a una militarització més gran de la mateixa Europa i Ucraïna. El que hem sentit últimament dels europeus difícilment pot contribuir a la recerca de vies d'arranjament".

Washington i Kíev avancen en l'acord per les terres rares

Paral·lelament, Ucraïna i els Estats Units aspiren a finalitzar l'acord d'explotació de recursos minerals abans del pròxim 26 d'abril i firmar-lo "com més aviat millor" a partir d'aquesta data, segons el text del memoràndum d'intenció firmat la vigília i publicat aquest divendres pel Ministeri d'Economia ucraïnès. Per a això el primer ministre ucraïnès, Denís Shmigal, viatjarà la setmana vinent a la capital nord-americana per reunir-se amb el secretari del Tresor dels EUA, Scott Bessent. L'objectiu del viatge és concloure les discussions tècniques sobre el fons d'inversió per a la reconstrucció d'Ucraïna que es crearà en el marc de l'acord.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!