La tensió entre la Xina i els Estats Units no té aturador. Els Jocs d'Hivern que se celebraran a Pequín el 2022 no comptaran amb la presència de cap representant diplomàtic nord-americà. Així ho ha anunciat la portaveu de la Casa Blanca aquest dilluns, després de setmanes d'amenaces contra la Xina pels seus abusos de drets humans. Concretament, l'administració Biden assenyala el genocidi de la raça uigur en camps de detenció a la zona de Xinjiang. Malgrat el secretisme del gegant asiàtic, s'estima que més d'un milió de persones han estat detingudes en més de 1000 camps xinesos.

Conflicte diplomàtic

Els esportistes nord-americans sí que participaran en els Jocs, però cap representant diplomàtic del país viatjarà a Pequín per celebrar l'esdeveniment. Segons la portaveu de Washington, Jen Psaki, aquest boicot busca "enviar un missatge clar" a la Xina. El genocidi i altres violacions greus de drets humans no poden ser vistes com "un fet normal" per part de la comunitat internacional, ha explicat. D'altra banda, els Estats Units no volen "penalitzar" injustament als seus atletes, i per això no duran a terme un boicot total, com sí que ho va fer l'administració de Jimmy Carter després de la invasió soviètica de l'Afganistan. Davant els rumors d'un suposat boicot nord-americà, el govern xinès ja va avisar la setmana passada que no tenia pensat convidar cap membre de la diplomàcia dels Estats Units. Però la veritat és que qui té competència per escollir la llista de convidats és el Comitè Olímpic Internacional (COI). Finalment, sembla que no caldrà que es pronunciï després de l'anunci de la Casa Blanca d'aquest dilluns. 

Boicot

A principis de febrer, la BBC va publicar una investigació exhaustiva sobre els camps de "reeducació" per a persones de la minoria musulmana uigur a la Xina, fet que va animar el govern nord-americà a denunciar-ho públicament. En el seu últim dia de presidència, l'administració Trump ja va denunciar els "crims contra la humanitat" i el "genocidi" contra la minoria ètnica. L'exsecretari d'Estat, Mike Pompeo, va declarar que "després d'una anàlisi exhaustiva dels fets disponibles" els EUA han detectat que des del març del 2017 la Xina ha emprès un "intent sistèmic per destruir els uigurs". En particular, els americans van denunciar empresonaments "arbitraris", tortures i restriccions a la llibertat de religió, d'expressió i de moviment" i  "violacions sistemàtiques i abús sexual contra les dones". 

Segons diversos observadors de Drets Humans, el govern xinès hauria embarcat en l'opressió gradual dels més de 12 milions de uigurs, la majoria concentrats en la zona de Xinjiang, que ha culminat en la seva vigilància massiva, detenció, adoctrinament i esterilització forçada de forma sistemàtica.

 

 

Foto principal: el president dels Estats Units, Joe Biden / Efe