Els Estats Units han reconegut oficialment els seus atacs a desenes d’objectius a Síria i l’Iraq, suposadament vinculats a l’Iran, com a represàlia a l’atac amb dron de diumenge passat a Jordania, prop de la frontera amb Síria, en el que van morir tres soldats nord-americans i altres 40 van resultar ferits. Les autoritats han assenyalat que els atacs han estat “un èxit” i han aconseguit amb precisió els objectius militars als dos països, que han posat fi a la vida d'almenys 45 persones: 16 a l'Iraq i 29 a Síria, majoritàriament combatents, però també alguns civils. El bombardeig va començar a les 16.00 hores local de Washington (21.00 GMT) a la localitat d'Al Qaim i altres zones properes a la frontera amb Síria, i va durar una mitja hora, durant la qual van ser atacats 85 objectius i instal·lacions vinculades a la Guàrdia Revolucionària Islàmica de l'Iran i a milícies proiranianes que operen en aquests països. Tot i que el president nord-americà Joe Biden ha dit en un comunicat que no busca un conflicte a l’Orient Mitjà, també ha advertit que el seu país respondrà de manera contundent a qualsevol atac. "La nostra resposta ha començat avui. Continuarà al moment i llocs de la nostra elecció", ha dit el president, que ha afegit: “Tots aquells que puguin pretendre fer-nos mal sàpiguen això: si fereixes un nord-americà, respondrem", ha afirmat el president demòcrata, que precisament aquest divendres va participar en una cerimònia a la base militar de la Força Aèria de Dover (Delaware) per rebre els cossos dels tres militars abatuts.
Almenys 18 morts de les milícies proiranianes
Segons el Pentàgon, entre els objectius atacats hi ha centres d'operacions, centres d'intel·ligència, coets i míssils, magatzems de dons i instal·lacions logístiques relacionades amb els diversos atacs que els grups proiranians han comès les últimes setmanes contra les forces dels Estats Units. Segons va informar una font militar iraquiana i l'Observatori Sirià de Drets Humans, almenys 18 membres d'aquestes milícies proiranianes van morir als bombardejos. Les accions es van concentrar a la zona d'Al-Mayadín, considerada la 'capital iraniana' a Síria, així com al districte d'Al-Bukamal, fronterer amb l'Iraq i una important ruta d'abastament per a aquestes milícies aliades del Govern sirià.
Més enllà d'enviar un missatge a les milícies proiranianes i a la Guàrdia Revolucionària, ha explicat el portaveu del Consell de Seguretat, John Kirby, en una trucada amb periodistes, els bombardejos tenien com a objectiu "afeblir" la seva capacitat militar "d'una manera més robusta". Kirby ha explicat que els objectius bombardejats aquest divendres van ser escollits "amb cura" per evitar baixes civils i els EUA tenen "evidència irrefutable" que estaven connectats amb els atacs al personal nord-americà a la regió. Kirby ha afegit que els EUA van avisar prèviament el Govern iraquià i ha afegit que no han tingut comunicació amb l'Iran des del bombardeig que va acabar la vida dels tres soldats.
Iran, a l’ombra dels atacs
Des del començament de la guerra de Gaza el passat 7 l'octubre, grups armats proiranians han portat a terme desenes d'accions contra objectius nord-americans a l'Iraq i Síria, però fins diumenge cap no s'havia saldat amb morts. L'acció inicial va ser reivindicada per l'agrupació de milícies proiranianes Resistència Islàmica a l'Iraq. L’objectiu dels atacs de resposta nord-americans a Al Qaim era Kataib Hizbulá, havia anunciat que deixaria de carregar contra objectius dels Estats Units a la regió.
Iraq avisa que hi haurà “repercussions desastroses”
Les Forces Armades de l'Iraq, per la seva part, han condemnat els bombardejos i han advertit que aquesta acció tindrà "conseqüències imprevistes" i "repercussions desastroses" a l'Orient Mitjà. "Aquests atacs es consideren una violació a la sobirania iraquiana, soscaven els esforços del Govern iraquià i representen una amenaça que arrossegarà l'Iraq i la regió a conseqüències imprevistes, les repercussions de les quals seran desastroses", ha dit en un comunicat el portaveu de les Forces Armades iraquianes, Yahya Rasul. El portaveu ha confirmat que la localitat d'Al-Qaim i altres zones properes a la frontera amb Síria van ser objecte d'atacs per part d'avions de combat dels Estats Units, i va lamentar que es produïssin "en un moment en què l'Iraq s'esforça per garantir l'estabilitat a la regió".