El replegament de les tropes russes ha estat celebrat per algunes potències, que han interpretat aquest moviment com el primer pas d'una desescala en les tensions a Ucraïna. Però no tothom està tan segur. Els Estats Units no es fia de Rússia, així ho ha confirmat el president del país, Joe Biden, en un contundent missatge en què ha anunciat que encara és "clarament possible" una invasió russa d'Ucraïna.
Els presidents dels Estats Units ha triat un lloc solemne per comunicar a la seva nació les preocupacions dels serveis militars americans, que no confien en el replegament militars russos. Biden va assegurar que els analistes dels EUA indiquen que els militars russos "segueixen en una postura totalment amenaçant" i que Rússia encara té més de 150.000 soldats al voltant d'Ucraïna i Bielorússia.
Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, ha reiterat que el seu país no vol cap conflicte amb Europa. "Si volem guerra? Clar que no", va exclamar Putin en una roda de premsa conjunta amb el canceller alemany, Olaf Scholz. És la postura que fa dies que manté la diplomàcia russa, però fins ara no havia estat acompanyada d'una desescalada militar. Putin ha exposat en més d'una ocasió que aquest és un conflicte que ningú no podria guanyar, tanmateix, també ha deixat clar que Rússia no deixarà que s'ignorin les seves demandes o interessos.
Desescalada amb ciberatac
Mentre Rússia recull part de les seves tropes i els EUA i la Unió Europea (UE) repleguen els seus diplomàtics i ciutadans d'Ucraïna, aquesta pateix un atac informàtic. Com si la tensió militar i les trames geopolítiques no fossin prou, el país va denunciar el passat dimarts un cibertatac contra el Ministeri de Defensa i dos a bancs estatals. Es tracta del segon atac d'aquesta índole que ha patit l'Estat d'ençà que la crisi amb Rússia va començar.
Les autoritats ucraïneses han limitat la informació sobre l'atac i han declarat: "És possible que l'agressor hagi recorregut a tàctiques de maldat menors després de veure que els seus plans agressius no funcionen".
Tot plegat se suma a la tensió que viu el país, sota el que penja una amenaça d'invasió, la qual, suposadament, hauria de ser avui: 16 de febrer. Es tracta de la data que les informacions que arriben al president ucraïnès, Volodímir Zelenski. "Ens diuen que el 16 de febrer serà el dia de l'atac. Nosaltres el convertirem en un Dia d'Unitat. El decret corresponent ja ha estat signat", va assegurar el passat dilluns. L'objectiu de la mesura consisteix a "augmentar la consolidació de la societat ucraïnesa i enfortir la seva resistència en les condicions de creixents amenaces híbrides".