Els Estats Units (EUA) són un dels principals aliats d'Ucraïna i darrerament la seva estreta col·laboració ha estat criticada pel tipus d'armament que els estatunidencs subministraran a les forces ucraïneses: les bombes de dispersió. El rebuig internacional a aquest armament no ha dissuadit cap de les dues parts del tracte. Tanmateix, aquesta col·laboració té uns límits: l'OTAN. Els estatunidencs consideren que és massa d'hora perquè Ucraïna entri a l'Aliança tot i que advoca perquè ho faci en un futur.
"Els països Aliats tindran l'oportunitat de parlar a Vílnius sobre on anem des d'aquí pel que fa a les reformes que es requereixen" perquè es pugui plantejar l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN, ha assegurat l'assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan. A bord de l'avió presidencial rumb a Londres, on el president nord-americà, Joe Biden, comença el seu viatge a Europa, Sullivan ha confirmat que els Estats Units no advocaran per una entrada immediata d'Ucraïna a l'OTAN a la cimera que se celebrarà a Lituània els dies 11 i 12.
Per la seva banda, el president estatunidenc Joe Biden ha declarat: "No crec que hi hagi unanimitat a l'OTAN sobre si incloure o no Ucraïna a la família de l'OTAN ara, en aquest moment, enmig d'una guerra". Tanmateix, Biden ha advocat per "dissenyar un camí racional perquè Ucraïna pugui qualificar per poder ingressar a l'OTAN". El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va reconèixer divendres que els 31 aliats encara estan treballant a la redacció de la declaració de la cimera d'aquest dimarts, ja que hi ha divisió d'opinions entre els països sobre la qüestió de l'entrada d'Ucraïna a l'Aliança.
500 dies de guerra
Si al principi de la invasió russa a Ucraïna, s'especulava que el Kremlin confiava a arribar en tres dies a Kíiv, aquest escenari està més lluny que mai. Es compleixen 500 dies de guerra entre polèmiques d'armament, la contraofensiva ucraïnesa i una Rússia inestable després de l'aixecament militar de Wagner. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha centrat el seu discurs d'aquests 500 dies en donar ànims als soldats que estan comandant la lenta contraofensiva, la qual depén, justament, de l'enviament d'armes d'Occident, incloses les de dispersió estatunidenques.
500 dies després de la inversió de les forces russes a terres ucraïneses, el balanç de morts és molt alt. El fiscal general d'Ucraïna, Andrí Kostin, va assenyalar que durant els 500 dies de guerra Rússia ha comès 94.000 crims de guerra i ha destruït 115.000 objectes d'infraestructura civil. A més, més de 10.500 civils van ser assassinats, entre els quals 500 nens, va dir, i va prometre que "cap crim quedarà impune".