Les begudes alcohòliques haurien de portar una advertència sobre el risc de càncer. Aquesta és la proposta de la màxima autoritat sanitària dels Estats Units, el cirurgià general, Vivek Murthy, que ha alertat en un informe que el consum d'alcohol augmenta el risc d'almenys set tipus de càncer: de boca, de faringe, de laringe, d'esòfag, de fetge, colorectal i de mama en les dones. L'expert assenyala que el consum d'alcohol és molt comú —segons una enquesta del 2020, el 72% dels adults dels EUA van consumir una o més begudes alcohòliques per setmana— però que, en canvi, tan sols el 45% de la població adulta és conscient del risc entre l'alcohol i el càncer. En aquest sentit, l'informe publicat aquest divendres afirma que l'alcohol és la tercera causa evitable de càncer als EUA després del tabac i l'obesitat: cada any és responsable de 100.000 casos de càncer i provoca la mort de 20.000 persones per càncer.
Actualment, les begudes alcohòliques als Estats Units duen una etiqueta amb una doble advertència de salut, que s'ha mantingut inalterable des de 1988. En primer lloc, avisen que les dones embarassades no han de beure alcohol per les possibles conseqüències en el desenvolupament dels nadons, i, d'altra banda, adverteixen que el consum d'alcohol disminueix l'habilitat de conduir un cotxe o operar maquinària, i que pot provocar problemes de salut. Ara, el cirurgià general proposa ampliar aquesta advertència per incloure un avís explícit sobre el risc de càncer. A més, insta a canviar el format de l'etiqueta per tal que aquesta sigui "més visible, prominent i efectiva" a l'hora de conscienciar sobre els riscos del consum d'alcohol. Altres propostes de la màxima autoritat sanitària del país inclouen revisar els límits recomanats de consum d'alcohol, augmentar els esforços educatius sobre aquesta qüestió i promoure les avaluacions sobre el consum d'alcohol dels pacients en centres mèdics.
Per què el consum d'alcohol provoca càncer?
L'informe del cirurgià general recull literatura científica sobre el risc de càncer associat al consum d'alcohol, i explica els quatre mecanismes a través dels quals aquest producte provoca càncer. En primer lloc, el nostre cos transforma l'alcohol que consumim en acetaldehid, un compost orgànic que danya l'ADN, fet que facilita que una cèl·lula pugui créixer de forma incontrolada i acabi formant un tumor maligne. Un altre mecanisme és aquell pel qual l'alcohol genera estrès oxidatiu al cos, fet que provoca una inflamació general que danya l'ADN, proteïnes i lípids. L'alcohol també altera els nivells hormonals, per exemple, augmentant els nivells d'estrogen en les dones, fet que pot contribuir a alterar el teixit mamari i desembocar en un càncer de mama. Per últim, altres agents cancerígens, com pot ser el fum del tabac, es poden dissoldre en l'alcohol, fet que facilita la seva absorció pel cos i augmenta el risc de càncer de boca i de gola.