Els Estats Units han reconegut aquest dimarts per primera vegada en públic a l'opositor Edmundo González Urrutia com a president electe de Veneçuela després de les eleccions del passat 28 de juliol, informa l'agència Efe. "El poble veneçolà es va pronunciar contundentment el 28 de juliol i va nomenar Edmundo González com a president electe. La democràcia exigeix respecte a la voluntat dels votants", ha dit el secretari d'Estat, Antony Blinken, a través d'un missatge a X.

Aquest moviment dels Estats Units es produeix tot just dos mesos després que el Parlament Europeu votés una resolució impulsada pel Partit Popular Europeu, el grup de Giorgia Meloni dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) i del de Vox i Viktor Orbán, de Patriotes Europeus, per reconèixer González com a legítim president electe de Veneçuela. La resolució, aprovada amb 309 vots a favor, 201 en contra i 12 abstencions, també reconeixia María Corina Machado com a líder de les forces democràtiques a Veneçuela i reclamava a la Unió Europea i als seus estats membres –els qui tenen la competència en política exterior– que s'unissin en el reconeixement a González.

Els reconeixements a l'estat espanyol

A l'estat espanyol, el Congrés dels Diputats va aprovar l'11 de setembre una moció del PP en la qual s’instava el govern espanyol a reconèixer Edmundo González Urrutia com a president electe de Veneçuela. Junts no va participar en aquesta votació en coincidir amb els actes de la Diada. ERC va votar en contra. Uns dies després, el 18 de setembre, es va fer una nova votació, ara al Senat, on sí que hi va participar Junts. En aquest cas, els de Carles Puigdemont van votar a favor del reconeixement de González com a president legítim de Veneçuela.

Durant el debat, Eduard Pujol va deixar clar de bon començament la posició dels juntaires: “No cal ser un linx per saber que Veneçuela és una dictadura, no hi donin més voltes”. “El catalanisme polític sempre defensarà la democràcia, aquí i fora, i Veneçuela no és una excepció”, va afegir. 

Per part d'ERC, Sara Bailach va dir que la solució ha de ser “dialogada” i amb la “màxima transparència”, com “demanen els presidents Petro i Lula”, i ha de passar pel “respecte escrupolós a la independència del poble veneçolà i la seva sobirania plena”."Rebutjarem la repressió sobre la dissidència, sigui del costat que sigui”, va afegir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!