Intercanvi d'amenaces sense moure cap fitxa. L'escalada de tensió entre Rússia i els Estats Units ha arribat finalment al seu punt més àlgid aquest dijous. El president rus, Vladímir Putin, ha mantingut una conversa per telèfon amb el seu homòleg nord-americà en la qual ha advertit que si els EUA imposen més sancions contra Rússia, "Rússia es veurà obligada a adoptar totes les mesures necessàries per a garantir l'equilibri estratègic i eliminar les amenaces inadmissibles per a la seva seguretat", ha explicat el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov. Per contra, Biden ha presentat Putin amb dos possibles futurs per a Rússia: mesures econòmiques "sense precedents" o intensificar l'ajuda de l'OTAN a Ucraïna. Ara per ara, l'única esperança en l'horitzó per desescalar aquesta situació límit és la conferència de Ginebra que reunirà els dos països cara a cara el 9 i 10 de gener.
El punt de no retorn
Tots dos líders es troben enrocats en les seves posicions, vigilant molt de prop els moviments de l'altre, però sense actuar. Pel que es desprèn de la seva conversa telefònica, un sol pas en fals de Biden podria desencadenar en un conflicte bèl·lic mai abans vist entre les dues potències. Per la seva banda, Putin fa mesos que ha desplegat desenes de milers de soldats a la frontera amb Ucraïna i ha fet sonar totes les alertes de l'OTAN. Davant això, els Estats Units i els seus aliats han amenaçat amb aprovat un paquet de sancions econòmiques "sense precedents". Tanmateix, és aquí on Rússia ha fixat el límit: el final de la guerra a Ucraïna està "lluny", ha assegurat Lavrov, i "Rússia prendrà totes les mesures necessàries per a la seva protecció". Les sancions econòmiques només desencadenaran en la "ruptura definitiva" de les relacions diplomàtiques, ha advertit.
Per desescalar, Putin vol garanties "immediates" que l'OTAN no intervindrà a Ucraïna i que es retiri tot l'armament nuclear d'Europa. Encara que els EUA no contemplen en absolut cap d'aquestes mesures, han acordat asseure's a negociar amb Rússia el 10 de gener a Ginebra.
Crisi dels míssils, part 2
La crisi dels míssils cubans de 1962 entre les administracions Kennedy i Khrusxov va suposar el punt àlgid de la guerra freda en el qual els EUA i Rússia van estar més a prop de la guerra nuclear. Tal com va confirmar l'Executiu de Putin aquest dilluns, en aquests moments les tensions entre Rússia i els aliats dels EUA es troben "molt a prop" de travessar la "línia" del conflicte armat. Així ho ha advertit el viceministre d'Exteriors rus aquest dilluns i ha afegit que l'única manera de desescalar la situació és "utilitzar principalment mitjans polítics i diplomàtics".