Els Estats Units, República Txeca, Xipre, República Dominicana, Islàndia, Kosovo i Noruega han anunciat aquest dissabte en la COP28 la seva adhesió a l'aliança mundial per a abandonar el carbó, un “senyal al mercat global” que els analistes esperen que pugui incentivar la desinversió en aquest combustible fòssil altament contaminant. L'enviat especial dels EUA per al clima, John Kerry, ha defensat en la cimera del clima de l'ONU que se celebra a Dubai la necessitat d'abandonar “gradualment” el carbó que no compta amb tecnologia per a capturar emissions, per a complir l'objectiu d'aconseguir un 100% d'electricitat sense CO₂ en 2035.
🌿 Cimera del Clima 2023: les 4 claus per entendre la COP28 a Dubai
🟡 Guterres clama des de la COP28 per la fi del combustible fòssil: "No continuïn apostant per un model obsolet"
Kerry ha instat el món que s'uneixin al país nord-americà i se sumin a l'Aliança "Powering Past Coal" —de la qual Espanya forma part des de 2021 i en la qual ja està inclòs el 80% de països de l'OCDE—, i ha incidit en el fet que “el primer pas és deixar d'agreujar el problema: detenir la construcció de noves centrals de carbó". EUA té la tercera major capacitat de centrals de carbó en marxa, només per darrere de la Xina i l'Índia, si bé en l'última dècada, el país nord-americà no ha construït cap nova central i vol tancar més de la meitat de les seves centrals.
"És enormement simbòlic"
Analistes de diferents organitzacions, com Climate Analytics, Solutions for Our Climate o Third Generation Environmentalism (E3G), han aplaudit la notícia, i han assegurat a un grup de periodistes presents en la COP28 que el fet que els EUA s'hagi unit a la iniciativa pot encoratjar que altres països com Corea, el Japó, l'Índia o la Xina es comprometin també. "Els EUA és un gran consumidor de carbó, té una enorme flota de carbó de més de 200 gigawatts, així que això és enormement simbòlic, no sols en termes d'emissions, sinó també perquè els EUA està fent un pas endavant en l'escena internacional i dient que abandonaran el carbó en una senda alineada amb el grau i mig", ha celebrat Leo Roberts, especialista en transició energètica d'E3G.
La responsable de diplomàcia climàtica en l'organització Solutions for Our Climate, Vivian Sunwoo Lee, valora que els EUA està "prenent les regnes i enviant un missatge molt clar que les economies han d'allunyar-se del carbó", una cosa especialment important en la seva natal Corea, on també "haurà d'eliminar-se progressivament i tenir una data clara d'acceleració de la sortida del carbó". "Corea va fer el primer anunci de no continuar finançant amb fons públics a l'estranger a l'abril, en la Cimera del Clima de Biden al juny, i el Japó, en el G7, es va comprometre al mateix", destaca l'experta, "així com va fer la Xina en l'Assemblea General de l'ONU al setembre". "Tot això reflecteix la tendència del mercat i de la gent de pensar que com més invertim en carbó, més actius encallats tindrem", afegeix, i agrega que el pas endavant dels EUA reforça aquesta tendència i envia el missatge que invertir en nova generació amb carbó significarà un declivi en l'economia.
Retrets per la tardana data límit i per no incloure tot el carbó
No obstant això, els experts també enlletgeixen que la data que els EUA ha fixat com a topall per a abandonar completament el carbó sigui 2035, perquè "no permet avançar a la velocitat necessària per a complir els objectius de París", les metes que els països van assumir en 2015 perquè l'escalfament global no superi el grau i mig o els dos graus per sobre dels nivells preindustrials. El científic climàtic i director de Climate Analytics, Bill Hare, destaca per la seva part que el compromís dels EUA és deixar enrere el carbó "reduït" —que no compta amb sistemes de captura i emmagatzematge de CO₂—, quan "en l'avaluació més recent de l'IPCC queda bastant clar que el que necessitem no és carbó reduït, sinó que el carbó es quedi fora". La captura i emmagatzematge de CO₂ és "massa cara" per a la generació energètica amb carbó, diu, i a més comporta "grans problemes ambientals".