Els Estats Units han vetat aquest dijous al Consell de Seguretat la resolució que obria la porta a l'entrada de Palestina com a membre de ple dret de les Nacions Unides, de la qual ara és només estat observador. La resolució havia estat presentada per Algèria en nom del Grup Àrab de Nacions Unides, i ha aconseguit 12 vots favorables, davant 2 abstencions (Regne Unit i Suïssa) i el vot en contra dels Estats Units, fet que ha subratllat l'aïllament dels Estats Units davant la majoria de la comunitat internacional. Fins i tot els països que s'havien mostrat ambigus durant els discursos previs (com França, el Japó, Corea i l'Equador) s'han afegit finalment a la petició palestina.
El vet, l'única opció per frenar l'entrada
En haver superat els 9 vots necessaris per a la seva aprovació, només quedava el vet per frenar la resolució, i ja els Estats Units havien dit aquest mateix dijous que exercirien aquesta prerrogativa en favor del seu aliat, Israel, que s'oposa taxativament a un estat palestí. És la quarta vegada des del passat 7 d'octubre que els Estats Units utilitzen el vet en favor d'Israel: abans d'avui, ha vetat tres resolucions que demanaven un alto el foc immediat a Gaza amb arguments com que no reconeixien el dret d'Israel a defensar-se o que una treva només serviria per al rearmament de Hamàs.
La resolució d'avui havia suscitat una enorme expectació, i de fet s'han desplaçat a Nova York els caps de la diplomàcia d'Espanya, Iran, Algèria, Jordània, Malta, el Brasil, Bolívia o Colòmbia, a més de representants de seixanta països més, tots ells en suport a la petició palestina. Com Israel, els Estats Units argumenten que la proclamació de l'Estat palestí ha de realitzar-se com a fruit d'una negociació bilateral amb Israel, i no imposar-se de forma unilateral.
A això, l'enviat de la presidència palestina Ziad Abu Amr ha recordat avui davant del Consell de Seguretat que va ser així com Israel va entrar a l'ONU: fruit d'una resolució, la número 181, que es va votar el 1948, i des d'aleshores és estat membre de ple dret.
Decepció a molts països
Jordània i Egipte, signants de la pau amb Israel i aquest últim clau mediador entre els palestins i Israel, han expressat la seva "profunda tristesa" per la "incapacitat" del Consell de Seguretat de l'ONU d'aprovar l'entrada de Palestina com a membre de ple dret a les Nacions Unides. En la primera reacció àrab, el Ministeri d'Exteriors egipci ha criticat implícitament el vet dels Estats Units perquè es produeix "en un moment crític", i ha instat els "països que busquen la pau" a "actuar amb responsabilitat per revifar el procés de pau" a l'Orient Mitjà. "Egipte expressa la seva profunda tristesa per la incapacitat del Consell de Seguretat, en el context de l'ús del vet dels EUA, d'adoptar una resolució que permetés que l'Estat de Palestina obtingui pertinença de ple dret a les Nacions Unides", ha dit un comunicat de l'esmentat departament.
Per la seva part, Jordània, país que el 1994 es va convertir en el segon país àrab a firmar la pau amb Israel, després d'Egipte (1979), ha considerat que acceptar Palestina com a membre de l'ONU de ple dret "és un dret inalienable del poble palestí i una responsabilitat legal i moral per al Consell de Seguretat".