Imagini's l'escenari. Unes colònies al cor d'Estònia, en un parc natural i un entorn tranquil, i alguns dels nens, de nacionalitat del país, no poden comunicar-se ni entenen l'idioma. Això no és una fantasia, és una realitat. La guerra a Ucraïna ha canviat moltes coses, i malgrat l'interès del govern de gestionar aquesta casuística, la divisió encara és palpable en la societat entre els que parlen en rus i els que ho fan en estonià. Si bé és cert que no es viu amb la mateixa intensitat a tot arreu del país, és freqüent sentir parlar en rus pels carrers de les ciutats.

💍💔 Estònia, el país on casar-se online és possible (i també divorciar-se)
 

🌳 Taevaskoja: les portes al cel són a Estònia
 

Durant molts anys, Estònia ha viscut sota domini rus, i les cicatrius encara són palpables. La proximitat amb Rússia ha fet saltar els nervis en moltes ocasions i el posicionament o l'idioma han quedat marcats. El cert és que molts russoparlants que viuen a Estònia no es relacionen en estonià, i encara més greu, no l'entenen. La qual cosa genera un problema. 

Sense anar més lluny, el 95% dels residents de Narva, una de les ciutats importants del país, parlen rus i almenys un 30% té passaport rus, segons detallava en un article NBC news. La proximitat amb Rússia, és més que evident, només cal veure-ho al mapa

Estònia intenta enfortir la presència de l'idioma a les escoles

A Estònia, amb una població d'1,3 milions segons el Banc Mundial i dades del 2021, intenta fer front a la problemàtica com pot. El Parlament del país va aprovar el passat 12 de desembre un projecte de llei segons el qual l'idioma d'instrucció a totes les escoles i jardins d'infància al país i la transició a l'educació en l'idioma estonià a les escoles començarà a partir del 2024-2025.

El projecte de llei està dirigit a les escoles i jardins d'infància, on fins ara l'idioma d'instrucció era el rus. Els primers a fer la transició, segons destaca el portal Estonian World, seran els jardins d'infància i els graus de primer i quart de l'educació primària. Posteriorment, serà el torn de l'educació secundària superior. I aquest fet, també afecta els directors i directores de les escoles, alguns dels quals tampoc saben estonià. Així, se'ls exigiria un nivell de C1 a partir de l'1 d'agost del 2023. 

Captura de l'informe 'Challenges facing the Estonian schol system; the achievement gap bewteen language-stream schools and school choice by immigrants' (2017)

La falta de professors que parlin estonià

Tallinn, però, té clar que no es pot permetre fallar i l'idioma i la cultura d'Estònia han d'estar per sobre. En aquest sentit, a banda del projecte de llei, el govern ha imposat multes. Així, s'han imposat multes a les escoles amb professors que no parlen l'idioma estatal i que continuen fent servir el rus. Tal com destaca el portal Sundries, les multes s'han multiplicat per 15 i assoliran els 10.000 euros. Fins ara, l'import màxim de multes que el Departament d'Idiomes podia imposar als professors i centres que no complissin els requisits lingüístics era de 640 euros. A partir de l'1 d'agost, però, les coses canviaran i podran elevar l'import de les multes a les escoles que violin sistemàticament els requisits de l'idioma. 

Ara bé, malgrat les intencions, els problemes continuen. La falta de professors crea problemes per reduir la importància de l'idioma rus a les escoles. Segons el portal Baltic News Network, aquest problema és especialment important a les escoles petites del país. El Ministeri d'Educació i Investigació ha determinat que les escoles han d'oferir dos o més idiomes, entre els quals triar la segona llengua estrangera per aprendre. El primer acostuma a ser l'anglès. 

El mateix portal de notícies destaca que aquest nou requisit és un desafiament important. El ministre d'Educació d'Estònia, Tõnis Lukas, ha dit recentment que es necessiten noves condicions per reduir el predomini de l'idioma rus a les escoles. En aquest sentit, ha subratllat la falta de professors i ha insistit en el fet que les universitats estan preparant professors d'alemany i francès, però que només una petita part tria treballar a les escoles. 

 

Imatge principal: vista de la ciutat de Tallinn, capital d'Estònia / Anna Solé Sans