El caos es comença a apoderar d'Eswatini (anteriorment conegut com a Swazilàndia), un petit país situat a l'Àfrica Austral que té el dubtós mèrit de ser l'última monarquia absoluta del continent.
Des de la nit d'aquest dilluns hi ha dubtes que el rei, Mswati III, continuï al país davant les cada vegada més intenses i violentes protestes contra la monarquia que s'estan produint arreu del territori. Va ser la televisió sudafricana SABC qui va assegurar que el monarca havia abandonat el país, informació que va provocar que un portaveu del govern assegurés que Mswati III no havia fugit.
En qualsevol cas, el cert és que les protestes antimonàrquiques, que es van originar el passat mes d'abril a causa de l'assassinat per part de la policia d'un activista estudiantil, s'han intensificat fins a tal punt que el govern ha desplegat l'exèrcit, ha imposat un toc de queda de 18h a 05h, ha suspès les classes, ha limitat les telecomunicacions -afectant internet i la telefonia mòbil- i s'han cancel·lat tots els vols de l'única companyia aèria del país.
🇸🇿 Continúan los disturbios antimonárquicos en Eswatini. En Mbabane, la capital del país, se están quemando negocios vinculados a la monarquía. pic.twitter.com/RzoFeaYPXY
— Descifrando la Guerra (@descifraguerra) June 29, 2021
En les manifestacions d'aquests últims dies s'haurien produït saquejos en negocis vinculats a la monarquia, forts enfrontaments violents amb la policia i l'exèrcit (fins i tot a través de tirotejos) i la irrupció a la seu del The Times of Eswatini, el mitjà més antic del país, al qual els manifestants acusen de blanquejar la monarquia.
Fonts no oficials ja parlen de més d'una vintena de morts a causa de les protestes, detencions massives per part de l'exèrcit i l'aplicació de la llei marcial a tot Eswatini. Davant d'aquesta ofensiva, tant la branca local de l'EFF, un partit panafricanista originat a Sud-àfrica, com el Partit Comunista d'Eswatini, han cridat a la revolta.
We're not saying it anymore, we're living it#KungahlwaKwenile #eSwatini pic.twitter.com/wVkuuk4a3l
— #KungahlwaKwenile pray for eSwatini🇸🇿 (@SeanSMbingo) June 30, 2021
L'última monarquia absoluta africana
Segurament era qüestió de temps que la revolució esclatés en un país tan autoritari com Eswatini, on els partits polítics estan prohibits per la Constitució i el Rei és el Cap d'Estat, a més de ser qui nomena els ministres del govern i els jutges del Tribunal Suprem i del Tribunal d'Apel·lacions, i qui designa 20 dels 30 membres del Senat, que té la limitada funció d'aconsellar el mateix monarca.
I a banda d'aquest control ferri de Mswati III, el país pateix fortes violacions dels drets humans. Només a tall d'exemple, Amnistia Internacional ha denunciat que les relacions homosexuals són delicte, que hi ha violència contra dones i nenes de forma sistemàtica, s'utilitza la legislació per reprimir la llibertat de premsa i el dret a la informació, es tortura dissidents i periodistes i es produeixen desallotjaments forçosos.