El príncep hereu i governant de facto de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman va aprovar l'assassinat el 2018 del periodista Jamal Khashoggi, segons un informe dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units filtrat als mitjans.

Els mitjans nord-americans han indicat que s'espera que l'informe sigui publicat aquest dijous pel Govern i que se sustenta principalment en indagacions de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) que confirma així les seves sospites inicials.

"La divulgació pública (de l'informe) marcarà un nou capítol en les relacions dels Estats Units amb l'Aràbia Saudita, i una diferència clara en la política del president Joe Biden i la de l'expresident Donald Trump", va afirmar la cadena de televisió NBC, que va dir haver tingut ja accés a l'informe el 2018.

Jamal Khashoggi va ser assassinat al consolat saudita en Istanbul / Efe

Dimecres, la portaveu de la Casa blanca, Jane Psaki, va dir que el Govern de Biden comunicarà les conclusions al rei Salman bin Abdulaziz Al Saud, en lloc de fer-ho al seu fill, i el president Biden va confirmar més tard que havia llegit el document, encara que no va confirmar la seva publicació.

Assassinat al consolat a Istanbul

Khashoggi, de 59 anys, treballava com a columnista per al diari dels EUA The Washington Post quan es va presentar per a un tràmit al consolat saudita a Istanbul (Turquia), el 2 d'octubre de 2018. Allà, segons fonts nord-americanes, va ser assassinat per agents de l'Aràbia Saudita. El seu cos va ser esquarterat i mai no s'han trobat les restes.

El govern saudita inicialment va negar tota responsabilitat en l'assassinat de Khashoggi, però més tard va sostenir que el periodista va anar mort accidentalment per agents que buscaven extradir-lo. La versió oficial de l'Aràbia Saudita és que aquests agents, vinculats estretament amb el príncep Bin Salman, van actuar pel seu compte i que el governant no va estar involucrat.

A l'Aràbia Saudita, vuit individus van ser condemnats per la mort de Khashoggi i cinc d'ells van ser sentenciats a la pena capital. Més tard aquestes sentències van ser commutades per la pena de vint anys de presó.

 

Imatge principal: El príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, principal sospitós de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi / Efe