Els Estats Units han conclòs que les tropes russes han comès crims de guerra a Ucraïna. Es tracta d'una afirmació que pot provocar enjudiciaments penals en tribunals nord-americans i processos judicials a nivell internacional. Així doncs, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha anunciat que el govern americà ha acabat la seva inspecció interna sobre l'ocorregut a Ucraïna i pot determinar que "membres de les forces russes han comès crims de guerra a Ucraïna".

Doncs bé, Antony Blinken ha indicat que la indagació es fonamenta en dades de les agències d'intel·ligència i informació pública. En aquest sentit, ha assenyalat que el govern nord-americà continuarà emmagatzemant informació sobre possibles crims de guerra i compartint-la amb els seus aliats i altres institucions internacionals perquè els responsables rendeixin comptes davant de la justícia. A més, Blinken ha afirmat que Washington utilitzarà "totes les eines disponibles" perquè els responsables siguin jutjats i ha fet referència a la possibilitat de processos per la via penal.

Tant el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, com el president nord-americà, Joe Biden, ja havien acusat les forces russes de cometre crims de guerra a Ucraïna, però fins ara el Departament d'Estat no havia fet una declaració formal contra Rússia per haver comès crims de guerra. El titular d'Exteriors ha declarat que, des que Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer, les seves tropes han atacat objectius que "clarament" estaven sent emprats per civils, com ara edificis d'apartaments, escoles, hospitals, centres comercials i ambulàncies.

Amb tot, Blinken ha exemplificat l'acusació a Rússia d'haver comès crims de guerra amb l'atac a un hospital de maternitat i un teatre de la ciutat portuària de Mariúpol per part de les tropes russes. De fet, a Mariúpol, els durs enfrontaments bloquegen des de fa dues setmanes més de 100.000 civils en condicions infrahumanes. De fet, arran de la sol·licitud de gairebé 40 països, la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional (CPI), òrgan que no inclou els EUA, ha obert una investigació a Ucraïna per crims de guerra i de lesa humanitat.

Ucraïna denuncia l'ús de fòsfor blanc

Autoritats ucraïneses han denunciat aquest dimecres que l'exèrcit rus ha fet servir fòsfor blanc, una arma química considerada il·legal segons la Convenció d'Armes Químiques de 1997, a prop d'Irpin i d'Hostomel, a l'àrea metropolitana de Kíiv. "Ahir, 22 de març, a la nit, els invasors russos van utilitzar fòsfor prohibit als suburbis nord-occidentals de Kíiv," ha comunicat l'alcalde d'Irpín, Oleksandr Markushyn, al seu canal de Telegram.

"La zona aproximada on es va causar destrucció va ser Hostomel-Irpin," ha afegit en el seu missatge, acompanyat de fotos que semblen mostrar espurnes que cauen del cel nocturn. L'alcalde de la localitat, on es produeixen combats pràcticament des de la invasió russa d'Ucraïna el passat 24 de febrer, ha remarcat que l'ús de fòsfor blanc "és un crim contra la humanitat i una violació de la Convenció de Ginebra de 1949".