Les autoritats dels EUA han confiscat l’avió del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, a la República Dominicana. Aquesta actuació s’ha justificat adduint que l’adquisició de l’aeronau violava les sancions nord-americanes, entre altres aspectes criminals, segons ha informat la CNN. L’avió ha estat enviat a l’estat de Florida aquest dilluns, han assenyalat dos funcionaris del govern de Joe Biden.
L’avió confiscat és l’equivalent veneçolà de l’Air Force One, una aeronau que ha estat fotografiada en diverses ocasions en el marc de viatges presidencials de Maduro a l’estranger. Un dels funcionaris nord-americans han explicat a la CNN que aquesta actuació “envia un missatge a la cúpula” del govern veneçolà, que manté obert el conflicte amb l’oposició per un procés electoral ple d’irregularitats.
“Confiscar l’avió d’un cap d’estat estranger és una fita en assumptes criminals. Estem enviant un missatge clar que ningú està per damunt de la llei, ningú està fora de l’abast de les sancions nord-americanes”, ha afegit. La situació política de Veneçuela ha repercutit en els EUA que han vist arribar milers de persones exiliades. El govern dels EUA ha treballat els darrers anys per tallar el flux de milers de milions de dòlars a les arques del règim.
Un avió de 13 milions de dòlars
En el marc d’aquest esforç, les investigacions del Departament de Seguretat Nacional, la segona agència d’investigació més gran del govern dels EUA, han permès confiscar dotzenes de vehicles de luxe, cavalls pura sang, entre altres actius, que es dirigien cap a Veneçuela. L’avió requisat té un valor estimat de 13 milions de dòlars. Els darrers mesos l’aeronau estava a la República Dominicana fins que s’ha presentat una oportunitat per a confiscar-la.
Diverses agències estatals han estat involucrades en la confiscació. A més a més del Departament de Seguretat Nacional, el Departament de comerç, l’Oficina de la Indústria i Seguretat i el Departament de Justícia. Els funcionaris dels EUA han treballat estretament amb la República Dominicana, que ha notificat a Veneçuela la confiscació.
Darrerament, el govern de Joe Biden va pressionar el govern de Nicolás Maduro perquè divulgués de forma immediata dades per centre i mesa de votació del resultat de l’elecció presidencial. Els EUA han expressat la seva preocupació sobre la credibilitat de l’anunci de la victòria del líder veneçolà. A principis d’any, els EUA va reimposar sancions al sector petrolier i gasífer de Veneçuela en resposta a la decisió del govern de Maduro d’impedir que es portés a terme una “elecció inclusiva i competitiva”.
“Veiem aquests funcionaris i el règim de Maduro bàsicament que saquegen el poble veneçolà pel seu propi benefici”, ha dit el funcionari nord-americà. “Tens persones que ni tan sols poden comprar un tros de pa i després tens el president de Veneçuela viatjant en un avió privat d’alta gamma”. Més de 7,7 milions de persones s’han vist empeses els darrers anys a marxar del país a causa de les condicions econòmiques.