El president dels EUA, Joe Biden, ha ordenat disparar contra un "objecte" que sobrevolava l’estat d’Alaska aquest divendres. Així ho ha confirmat un dels portaveus de la Casa Blanca, John Kirby, que ha explicat que l'objecte tenia les dimensions d’un "petit vehicle" i es desconeix si pertanyia a una nació, inclosa la Xina. Així i tot, el portaveu de Biden sosté que l’objecte contra el qual s’ha disparat era diferent del "globus espia" xinès que els EUA van abatre dissabte després que sobrevolés diverses zones del país. "No sabem a qui pertany, si a un Estat o a una empresa (...). No entenem el propòsit", ha afegit.

Kirby ha establert les diferències entre l'objecte d'Alaska i el globus xinès: el primer tenia la mida d'un "petit vehicle", mentre que les proporcions del globus eren de "dos o tres busos"; i que l'objecte estava a mercè del vent sense capacitat per maniobrar, cosa que sí que tenia el "globus espia". A més, l'artefacte d'aquest divendres volava a uns 12 quilòmetres d'altura i el de dissabte passat ho feia a uns 20 quilòmetres. Ha estat justament l'altura el que ha fet que els EUA disparessin, ja que podia interferir amb la trajectòria d'avions civils. L'objecte ha estat abatut sobre unes aigües congelades d'Alaska i, ara, s'estan recol·lectant els fragments per determinar exactament de què es tractava.

El globus xinès i una crisi diplomàtica

Sigui com sigui, l'acció d'aquest divendres arriba després que els EUA hagin acusat el govern xinès d'haver desenvolupat un "programa" de globus per a tasques d'espionatge — que ja han sobrevolat més de 40 països en cinc continents, amb la implicació de les Forces Armades. Això ha desencadenat una nova crisi diplomàtica entre Washington i Pequín i ha motivat la suspensió d'un viatge que el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, tenia previst fer al país asiàtic.

Però la Xina ha defensat que el globus abatut dissabte passat era un simple aparell meteorològic, que es va "desviar del seu rumb original" per "causes de força major". És així com va lamentar la situació i va assegurar que "seguirà mantenint la comunicació amb els EUA per gestionar adientment" aquesta situació "inesperada". "No tenim cap intenció de violar el territori o espai aeri de cap altre estat sobirà", va dir un portaveu xinès. Tot i això, els nord-americans no han deixat d'acusar el gegant asiàtic d'espionatge fins a obrir una nova crisi diplomàtica. I això que fa mig any les tensions es van disparar com mai, arran de la polèmica visita de Nancy Pelosi a l'illa de Taiwan

 

Imatge principal: agents de l'FBI treballen amb les restes de l'objecte volador abatut a Alaska / FBI