Les tensions a Ucraïna continuen escalant. Tant és així que els Estats Units (EUA) han ordenat al personal no essencial de la seva ambaixada que abandoni el país. Es tracta d'una mesura típica dels estats per protegir els seus ciutadans en un tercer país abans que aquest darrer entri en guerra. Per tant, malgrat la prudència en les declaracions del govern nord-americà, aquest moviment desperta les alertes de les altres potències.
El govern americà ha anunciat aquest dilluns a la matinada l'ordre de repatriació dels treballadors no essencials de l'ambaixada i els familiars dels diplomàtics a Ucraïna davant del risc que Rússia envaeixi aquest país. Es tracta d'una iniciativa que neix de la mateixa ambaixada i ha acabat sent aprovada pel Departament d'Estat dels EUA. El govern estatunidenc també ha demanat als residents nord-americans al país que l'abandonin amb "vols comercials" o altres mitjans de transport.
"Hi ha informacions que suggereixen que Rússia planeja una acció militar significativa. Les condicions de seguretat, particularment al voltant de les fronteres, a la zona de Crimea ocupada per Rússia i a la part oriental controlada per Moscou són ara mateix impredictibles, i es poden deteriorar sense previ avís", ha traslladat en un comunicat el Departament d'Estat.
Un sol soldat
El Departament d'Estat nord-americà ha decidit donar l'ordre d'evacuació en un clima d'alta tensió entre Rússia i els Estats Units. Els discursos bel·ligerants de totes dues potències han anat pujant de to en els darrers dies, tot i que per ara no hi ha hagut grans moviments per cap banda. El secretari d'Estat nord-americà, Tony Blinken, va declarar poc abans d'ordenar l'evacuació que "l'entrada d'un sol soldat rus" a Ucraïna "de manera agressiva provocaria una resposta immediata, severa i unificada dels Estats Units i d'Europa".
Els EUA no es troben sols en les seves amenaces a Rússia. La Unió Europea (UE), majoritàriament en ple, ha saltat davant els moviments de les tropes russes a la frontera amb Ucraïna. "Si la situació es deteriora, si hi ha més atacs a la integritat territorial d'Ucraïna, respondrem amb sancions econòmiques i financeres massives", va advertir Ursula Von der Leyen dijous passat.
Per la seva banda, Rússia manté les seves posicions militars a prop de la frontera ucraïnesa i nega les acusacions occidentals d'aspirar a ocupar el país de l'est. El govern rus ha rebutjat aquest diumenge rotundament les acusacions d'instigar la crisi ucraïnesa, en particular, a través de suposats plans per enderrocar l'actual govern, i ha culpat Occident de desinformar per elevar les tensions al voltant de l'antiga república soviètica.