Els Estats Units han sofert avui una dura derrota a l'Assemblea General de les Nacions Unides quan la seva resolució, en què demanava la fi del "conflicte entre Rússia i Ucraïna" i que no assenyalava el Kremlin com a l'agressor, ha sigut esmenada en fins a tres ocasions, fins que s'ha desnaturalitzat per complet el seu sentit. La sessió d'avui es veia com un "termòmetre" per mesurar el suport que suscita la nova postura de l'administració Trump —més pròxima a Rússia i que pretenia negociar la pau a Ucraïna sense ni tan sols comptar amb Kíiv—, enfrontada en aquesta ocasió obertament als seus fins ara aliats europeus.

L'enfrontament ha estat tan obert que en els moments previs a la votació la representant interina dels EUA, Dorothy Shea, ha arribat a demanar des de la tribuna que Ucraïna retirés la seva resolució —patrocinada per més de 50 països, entre ells gairebé tots els de la Unió Europea— "en favor d'una declaració enèrgica que ens comprometi a acabar la guerra". La resolució contraprogramada pels EUA parlava en genèric de "conflicte entre Rússia i Ucraïna" i demanava negociacions "urgents" de pau, sense condemnar de cap manera Rússia.

Boicot a la resolució americana

Els països europeus han introduït a última hora tres esmenes, aprovades per majoria i que han desnaturalitzat per complet la resolució estatunidenca. Aquestes tres esmenes incloïen un esment a la "invasió a gran escala d'Ucraïna" per les forces russes, demanaven "una pau justa, duradora i completa d'acord amb la Carta de Nacions Unides" i exigien respectar "la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna". En el moment d'aprovar-se les esmenes, la delegació ucraïnesa ha mostrat efusivament la seva satisfacció enmig d'aplaudiments. En contrast, les delegacions de Rússia i els Estats Units, s'han vist clarament desconcertades pel rumb dels esdeveniments. Els Estats Units han acabat abstenint-se de la seva pròpia resolució, aprovada per 93 vots a favor, 8 en contra i 73 abstencions. La resolució ucraïnesa ha aconseguit pràcticament les mateixes xifres, ja que recollia bàsicament les mateixes idees.

El suport rotund a Ucraïna en declivi

No obstant això, la votació d'avui tampoc oculta que el suport diplomàtic a Ucraïna en les seves exigències a un retorn a l'"statu quo" anterior a la guerra —és a dir, retirada completa de Rússia i rendició de comptes— ja no cull el mateix suport aclaparador que en anteriors ocasions va aconseguir en aquesta mateixa Assemblea General. En les votacions celebrades entre 2022 i 2023 hi va haver un suport rotund per a Ucraïna de 141 països (dels 193 que componen l'ONU), en els moments en què els Estats Units i la Unió Europea anaven de bracet en el seu suport indestructible a Ucraïna.

Fonts diplomàtiques de l'assemblea esperaven que la nova postura de l'administració Trump arrossegués molts països del 'sud global' a postures més tèbies amb Ucraïna, a la qual cosa s'uneix la sensació, a gran part d'Àfrica i Àsia, que hi ha una "doble moral" quan es tracta d'Ucraïna o de Gaza. En les votacions d'avui, potències com la Xina i l'Índia i països com el Brasil, Colòmbia, l'Aràbia Saudita o el Pakistan han optat per abstenir-se, deixant diversos d'ells a la sala constància que és necessari avançar en una negociació per la fi de la guerra per sortir de la mera repetició de fórmules retòriques. A més, Hongria ha trencat la unitat europea i ha votat contra Ucraïna.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!