La tensió entre les potències de l'OTAN, encapçalades pels Estats Units (EUA), i Rússia segueix escalant amb Ucraïna com a tauler de joc. Les diverses potències implicades han començat a moure fitxa, amb més o menys determinació. Mentre les forces de l'OTAN despleguen més vaixells i avions de combat a la zona i l'exèrcit rus es manté inamovible a la frontera ucraïnesa, el govern nord-americà ha anunciat que han posat en "alerta elevada" 8.500 soldats davant d'un possible desplegament a l'est d'Europa.
Després d'evacuar el personal no essencial de l'ambaixada nord-americana de Kíev i recomanar als ciutadans americans que resideixen a Ucraïna que abandonin el país, les autoritats estatunidenques fan un nou pas en la crisi ucraïnesa: preparen el desplegament de 8.500 soldats. És una manera del Pentàgon per apujar el to contra Moscou, que s'ha mostrat impassible les darreres hores. Malgrat aquesta amenaça velada americana de mobilitzar més forces militars, el portaveu del Departament de Defensa dels EUA, John Kirby, no ha descartat la via diplomàtica: "No les estem desplegant ara, no estem dient que la diplomàcia ha mort".
Dependència de l'OTAN (o no)
Kirby ha deixat clar que el fet d'alertar amb aquest nombre de soldats no és mobilitzar-los necessàriament, sinó escurçar el temps de reacció d'aquestes unitats, majoritàriament terrestres, en cas que Rússia faci algun moviment a la frontera amb Ucraïna. Per què no les mobilitza directament, doncs? El portaveu de Defensa ha explicat que el gruix de les tropes nord-americanes es desplegaria a països de l'est d'Europa dins de la Força de Resposta de l'OTAN, per la qual cosa s'activarien únicament si l'aliança atlàntica ho sol·licita.
Tot i això, el portaveu del Pentàgon no ha descartat un possible desplegament dels EUA "unilateral" fora de l'OTAN, encara que ha insistit que en aquest cas sempre seria en coordinació i després de consultes amb els aliats. Preguntat sobre a quins llocs es produiria el desplegament nord-americà, Kirby no ha ofert detalls i s'ha limitat a dir que seria en nacions aliades del flanc est de l'OTAN, segons informa Efe.
El possible desplegament de tropes estatunidenques s'ha tractat en les diverses reunions i trucades que es van fer dilluns en plana escalada de tensions. "Hem estat consultant amb els nostres aliats i detallant els plans per a tots els escenaris. Sempre hem dit que reforçaríem els nostres aliats al flanc est i ho hem estat discutint amb els nostres socis durant les últimes setmanes", ha exposat la portaveu del govern, Jen Psaki, en roda de premsa.
Els Estats Units es mostren preparats per a qualsevol eventualitat que es produeixi en la crisi ucraïnesa, especialment un moviment bèl·lic. Una preparació que des d'Ucraïna es veu exagerada. D'ençà que el govern nord-americà va ordenar evacuar el personal no essencial, el govern ucraïnès ha titllat d'exagerats els moviments dels EUA. Una posició parcialment compartida amb la Unió Europea, que tracta aquesta crisi amb més prudència. Fins i tot Josep Borrell, alt representant per a Afers Exteriors de la UE, va assegurar que "no cal dramatitzar".