El secretari d’Estat dels Estats Units, Marco Rubio, ha anunciat aquest dissabte que presentarà davant l’Assemblea General de les Nacions Unides una “senzilla i històrica” proposta per acabar amb la guerra a Ucraïna i assolir una pau duradora. La iniciativa de l’administració Trump es limita a lamentar la pèrdua de vides i demanar un ràpid final del conflicte. El document, publicat per l’agència DPA, contrasta amb una altra declaració recolzada per Europa que exigeix la retirada "immediata, completa i incondicional" de les tropes russes, una demanda que la Casa Blanca no inclou en el seu projecte de resolució. La complicitat exhibida per Trump i Putin en les darreres setmanes ha portat els EUA a no responsabilitzar de manera explícita Moscou de la invasió. Tampoc titlla Rússia d’estat agressor, com sí que fa l'europea.
Rubio explica en una piulada a la xarxa social X que Trump “"està compromès a posar fi a la guerra entre Rússia i Ucraïna i aconseguir una resolució que condueixi a una pau duradora, no només a una pausa temporal". El secretari d’Estat considera que és molt important acabar amb el conflicte perquè "s'ha prolongat massa temps i ha tingut un preu terrible” per a les parts implicades. Per això, els Estats Units "han proposat una resolució simple i històrica a les Nacions Unides" i Rubio ha demanat el suport de tots els seus membres per "traçar un camí cap a la pau". El republicà ha al·ludit al propòsit fundacional de la Carta de l’ONU, la lluita per “mantenir la pau i la seguretat internacionals”, per vendre una “resolució coherent amb l'opinió del president Trump”.
"Creiem fermament que aquest és el moment de comprometre'ns a posar fi a la guerra. Aquesta és la nostra oportunitat de generar un impuls real cap a la pau. Instem tots els estats membres de les Nacions Unides que s'uneixin als Estats Units en aquesta solemne tasca", ha conclòs Rubio.
Rússia pren nota
Rússia ha escoltat la proposta dels EUA per a una “pau duradora” i ha demanat esmenar el projecte de resolució, segons ha confirmat l’agència russa TASS. El Kremlin vol afegir a la iniciativa una crida a “abordar les causes fonamentals del conflicte”. Aquesta expressió és utilitzada habitualment per Moscou per referir-se a la presumpta campanya d'assetjament del govern ucraïnès contra la població prorussa de l'est d'Ucraïna, motiu pel qual Putin va decidir començar la invasió del país, qualificada pel mandatari com una "operació especial" per estabilitzar la zona.
Davant la proposta nord-americana, Ucraïna també ha volgut dir la seva. El ministre d’exteriors del país envaït, Andrí Sibiha, ha assegurat que "les causes fonamentals d'aquesta guerra són la negació per part de Putin del dret d'Ucraïna a existir i el desig de destruir la nostra nació, un objectiu genocida recolzat pels russos". El diplomàtic ha acusat Rússia de cometre atrocitats i intentar “canviar les fronteres per la força”, i ha rebutjat les “causes fonamentals” russes.
Segons ha revelat el Washington Post, la Casa Blanca ha demanat a Ucraïna que retiri la seva proposta de resolució condemnatòria sobre la invasió de Rússia i la substitueixi per la declaració nord-americana, ja que és "més moderada". El mitjà explica que fonts diplomàtiques europees s’han mostrat sorpreses per la “brevetat” de la iniciativa dels EUA i pel "llenguatge completament nou que inclou", sense assenyalar Rússia en cap moment. "Sembla més un esforç d'apaivagament cap a Putin que una crida a la pau", han declarat.