Els Estats Units tornen a la posició inicial. El representant de la Casa Blanca per a Ucraïna i Rússia, el general Keith Kellogg, ha descartat aquest dissabte que Europa segui a la taula de negociació per a la pau a Ucraïna. Preguntat en un esdeveniment als marges de la Conferència de Seguretat de Múnic sobre la presència de representants de la Unió Europea (UE) o dels països membres en les negociacions que impulsen els Estats Units per resoldre el conflicte amb Rússia, Kellogg s'ha declarat partidari de "l'escola del realisme", per afegir: "Això no passarà".

L'enviat especial del president dels EUA, Donald Trump, ha convidat els seus "amics europeus" a participar del debat, però "que no es queixin de si poden o no estar a la taula de negociació". Per això, els ha recomanat que aportin "propostes i idees concretes" o que "incrementin la despesa en defensa". Kellogg ha justificat que els Estats Units sigui l'únic intermediari entre Rússia i Ucraïna, donant com a motiu "la mala experiència" durant el procés de Minsk entre Moscou i Kíiv, que sota la mediació d'Alemanya i França va portar a la firma l'any 2015 d'un alto el foc a la regió ucraïnesa del Donbàs.

"Part del problema que vam veure a Minsk II és que hi havia molta gent en la taula", ha dit sobre el procés de negociació a la capital de bielorussa, en què van participar, a més d'Ucraïna i Rússia, representants dels rebels prorussos de Donetsk i Luhansk recolzats pel Kremlin, Alemanya, França, Bielorússia i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE).

Albares defensa que Europa ha de ser a la taula de negociació

"Europa ha d'estar a la taula de negociació al costat dels Estats Units, com hem fet aquests durant aquests tres llarguíssims anys d'agressió russa a Ucraïna", ha afirmat avui el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, durant la conferència de Seguretat de Múnic. "Els europeus volem la pau, estarem al costat i empenyent qualsevol opció de pau, però que ha de ser justa i duradora. I això suposa respectar la sobirania d'Ucraïna i que la veu d'Europa sigui a la taula", ha afegit Albares.

El ministre espanyol ha participat aquest dissabte en la reunió de membres del G5 amb l'Alta Representant de la UE i Kellogg, on aquesta ha tornat a manifestar la posició contrària de l'administració Trump a què la UE sigui present en les negociacions de pau.

Vance va fer marxa enrere i Kellogg torna al discurs inicial de Trump

Divendres en la seva visita a la conferència de seguretat de Múnic, el vicepresident nord-americà, J.D. Vance, va esmenar les paraules de Donald Trump, i no va tancar la porta a què Europa participés en les converses sobre la fi del conflicte d'Ucraïna, responent així a la preocupació de la UE després de la conversa telefònica directa de dimecres entre els presidents de Rússia i els Estats Units. En la primera reunió de Vance amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, aquest va demanar als EUA "garanties de seguretat reals" per asseure's a negociar amb Rússia, i va plantejar consensuar un pla de pau que inclogués la UE abans de reunir-se amb Putin.

Davant un nou intent de deixar la Unió Europea fora de la taula de negociació, aquesta vegada en paraules de l'enviat especial Keith Kellogg,  Zelenski ha demanat aquest dissabte la creació d'un exèrcit europeu per defensar al continent de les possibles amenaces expansionistes per part de Rússia i per obligar els Estats Units a respectar Europa i comptar amb ella a l'hora de prendre decisions geopolítiques. Al president ucraïnès no li ha agradat que Trump no hagi esmentat ni en una sola ocasió el paper d'Europa en les negociacions entre Ucraïna i Rússia que promou, i ha reiterat que Europa "ha de tenir una cadira a la taula" on es decideix el seu futur.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!