Des de fa setmanes la tensió al mar Roig està en augment després que els rebels houthis ataquessin diverses embarcacions en resposta als atacs d'Israel a Gaza. Molts dels objectius que han fixat els rebels aquests dies han estat vaixells de potències occidentals, que consideraven relacionats amb Israel d'una manera o altra. Tanmateix, els que han pres la iniciativa de respondre a aquests atacs han estat els Estats Units d'Amèrica, que juntament amb el Regne Unit han bombardejat el Iemen. Les dues potències anglosaxones afirmen haver atacat campaments dels rebels houthis. 

Des de la Casa Blanca s'ha confirmat que altres països han donat suport a aquest atac: Austràlia, Bahrain, Canadà i els Països Baixos. A més, s'ha justificat l'acció militar apuntant que és la resposta als atacs "sense precedents" dels rebels houthis, que aquest dijous van llançar un míssil balístic amb l'objectiu de colpejar les rutes de navegació del golf d'Aden, una via estratègica per al transport del petroli provinent del golf Pèrsic. Si bé aquest atac no va provocar danys a un vaixell comercial, sí que va suposar una escalada de la violència en les tensions al mar Roig. 

"Aquests atacs han posat en perill el personal nord-americà, els marins civils i els nostres socis, han posat en perill el comerç i amenaçat la llibertat de navegació", ha apuntat el president dels EUA, Joe Biden, en un comunicat. L'acció no ha convençut l'oposició estatunidenca, ja que els republicans li han retret que aquesta resposta militar s'hauria d'haver fet abans. Cal recordar que, en suport dels palestins de la Franja de Gaza, els rebels xiïtes houthis, recolzats per l'Iran, han estat atacant al mar Roig des del 19 de novembre embarcacions que, segons diuen, estan vinculades a Israel.

Declaració de guerra 

Els participants en aquest atac l'han perpetrat per evitar més tensió a la regió, tanmateix, la resposta que podrien obtenir és radicalment la contraria. Segons informa EFE, poc després que es produís la primera ronda de bombardejos, el membre del buró polític dels houthis, Ali al Quhom, va advertir a través de les xarxes socials que aquestes accions han desencadenat una "guerra oberta" entre el moviment recolzat per l'Iran i la coalició naval liderada pels Estats Units.

"La batalla serà més gran, i més enllà de la imaginació i les expectatives dels nord-americans i els britànics. És una guerra oberta", ha afirmat el responsable insurgent, qui ha sostingut que els EUA i el Regne Unit "se'n penediran de la seva agressió". Al Quhom ha confirmat que els houthis "ara estan responent enèrgicament als cuirassats nord-americans i britànics al mar Roig", on ha assegurat que s'està desenvolupant "una guerra furiosa".

Resposta de la comunitat internacional 

Diversos països arreu del món s'han pronunciat sobre l'atac, alguns com el Japó han mostrat el seu suport a les accions estatunidenques i angleses, mentre altres més propers com Aràbia Saudita han fet una crida a la moderació. 

Les respostes més dures venen de l'Iran i Rússia. Per una banda, la República Islàmica de l'Iran, que dona suport als houthis, ha advertit que els bombardejos dels Estats Units i el Regne Unit contra el Iemen alimenten la inseguretat i la inestabilitat a la regió. Per altra banda, Rússia demana una reunió urgent del Consell de Seguretat després de l'atac. 

Des del Líban, la milícia islamista Hezbollah també ha condemnat l'atac, reafirmant la seva posició proiraniana. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!