El Departament d'Estat dels Estats Units oficialitza l'eixida d'ETA de la seva llista d'organitzacions terroristes després de 25 anys. ETA fou designada com a Organització Terrorista Estrangera (FTO per les seves sigles en anglès) en virtut de la Llei d'Immigració i Nacionalitat, l'agost de 1997, quan es va crear el llistat. Conforme a la citada llei, segons ha explicat el Departament d'Estat en un comunicat, cada cinc anys es revisa la llista per a determinar si les circumstàncies en les quals es va basar la designació han canviat de manera que es justifiqui una revocació. En el cas d'ETA, i de quatre organitzacions més, es considera que "ja no estan involucrades en terrorisme o activitat terrorista ni mantenen la capacitat ni la intenció de ser-ho", la qual cosa motiva la seva sortida de la llista.

Cauen cinc de la llista

A banda d'ETA, tampoc figuraran en la llista a partir d'avui el grup japonès Aum Shinrikyo --responsable de l'atac amb gas sarín al metre de Tòquio en 1995, el Consell de la Shura dels Mujahidí als voltants de Jerusalem, l'israelià Kahane Chai (Kach) i l'egipci Gemaa Islamiya. Amb tot, "aquestes revocacions no busquen passar per alt o excusar els actes terroristes en els quals va participar anteriorment cadascun d'aquests grups ni el mal que les organitzacions van causar a les víctimes, sinó més aviat reconèixer l'èxit d'Egipte, Israel, el Japó i Espanya en la desactivació de l'amenaça del terrorisme per part d'aquests", ha recalcat el Departament d'Estat. De la mateixa manera, els nord-americans volen garantir que les sancions per terrorisme que imposa el país "continuen estant vigents i sent creïbles, i no reflecteixen cap canvi en la política cap a les activitats passades de qualsevol d'aquests terroristes o de les organitzacions de les quals van ser membres". Així mateix, el Departament d'Estat ha recalcat que les cinc continuaran estant designades com a entitats de Terroristes Globals Especialment Designats. El fet que se'ls continuï considerant com a tals, ha explicat, respon entre altres coses al desig de "donar suport a les accions policials o garantir que els actius congelats no són facilitats a terroristes encara actius". "Els Estats Units segueix compromès amb la lluita contra les activitats dels terroristes a tot el món", ha puntualitzat el Departament d'Estat.

Baixes

El 3 de maig de 2018, ETA va anunciar la seva dissolució definitiva, encara que l'organització ja havia anunciat set anys abans, en 2011, el cessament definitiu de la violència armada. El comunicat del Departament d'Estat nord-americà informa, d'altra banda, de la retirada de la llista de sis individus ja morts i considerats terroristes. Entre ells es troben Farah Mohamed Shirdon, un canadenc que va lluitar amb el grup Estat Islàmic (EI) a l'Iraq i Síria, i Abu al Wardah, un militant islàmic indonesi i líder dels mujahidins de l'est d'Indonèsia, que va ser assassinat en 2016 per l'exèrcit del país. També hi figura Musa Abu Dawud, terrorista d'Al-Qaeda assassinat el 2018 en una operació conjunta de Líbia i els EUA; Aliaskhab Kebekov, un islamista rus assassinat per les forces de seguretat d'aquest país el 2015; Ibrahim al Rubaish, "número dos" d'Al-Qaeda en la Península Aràbiga assassinat en 2015 en un atac amb drons al Iemen, com també Mohad Moalim. A més, recalquen que la revocació d'aquestes designacions i la retirada de la llista d'aquests individus morts manté actualitzat el sistema de sancions del Departament d'Estat.